Банкеръ Daily

Свят

До 48 часа АстраЗенека ще даде най-новите данни за ваксината си

Лабораторията АстраЗенека днес обеща да предостави до 48 часа най-новите си данни на американския регулаторен орган, който следи клиничните тестове и който разкритикува "потенциално остарелите" й данни за ваксината й срещу новия коронавирус, предаде Франс прес.

Компанията обясни в изявление, че е използвала данни отпреди 17 февруари за публикуваните вчера резултати от клиничните тестове в САЩ и че иска незабавно да влезе във връзка с американската комисия за наблюдение на данните и безопасността (DSMB), за да й предостави "анализ с възможно най-актуалните данни".

АстраЗенека ще предостави данни от клиничните тестове на ваксината си в САЩ на Европейската агенция за лекарствата (ЕАЛ), която може да коригира оценката си за тази ваксина, ако е необходимо, заяви ръководителката на ЕАЛ Емър Кук, цитирана от Ройтерс.

"Тези клинични тестове показват по-голяма ефикасност (на ваксината), отколкото предишните тестове, които ние наблюдавахме", каза Кук пред Европейския парламент. Тя не коментира текущия спор за остарели данни на АстраЗенека, за които говори американският регулаторен орган.

"Компанията обеща да ни предостави данни и ние ще коригираме оценката си, ако има нова информация, която трябва да се вземе предвид", каза тя.
Кук съобщи също, че ЕАЛ е в контакти с представители на производителя на китайската ваксина Синофарм.

В момента в ЕС са одобрени четири ваксини срещу КОВИД-19 - на Пфайзер/Бионтех, Модерна, Оксфорд/АстраЗенека и Джонсън и Джонсън.

Facebook logo
Бъдете с нас и във