Банкеръ Daily

Свят

До 2030 г. под прага на бедността ще са само 3.5% от европейците

Според председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен много важно е на пазара на труда да бъдат привлечени, колкото се може повече жени.

Европейският съюз си е поставил за задача да намали броя на европейците под чертата на бедността от 21% до 3.5% през 2030 година. 

Европейската комисия е предложила до 2030 година чрез поредица от мерки в тази категория да попадат не повече от 15 млн. европейци (около 3.5% от населението). Според последните налични данни на статистическата агенция на ЕС - Евростат, за 2019 година, т.е. преди пандемията, в ЕС този показател е бил 20.9% от населението.

В сферата на заетостта Еврокомисията предлага до 2030 година да се обезпечи работа на 78% от населението на възраст от 20 до 64 години. Председателката на  Еврокомисията Урсула фон дер Лайен поставя особен акцент на необходимостта от това на пазара на труда да излязат, колкото се може повече жени. По думите й, броят на неработещите или частично заети жени в страните от ЕС е значително по-нисък, отколкото при  мъжете.

Официалното ниво на безработицата в ЕС през март 2021 година, пак по данни на Евростат, е 7.1% от трудоспособното население.

Солидарност в борбата с пандемията

В декларацията след неформалната среща на държавните и правителствените ръководители на ЕС е дава висока оценка "на усилията и солидарността", проявени от управляващите в страните от Евросъюза в борбата с пандемията от коронавирус, "благодарение на които са спасени милиони животи".

Лидерите на ЕС обещават в периода на възстановяване на ЕС след пандемията да съсредоточат всички свои усилия за създаане на нови работни места, преквалификация на кадрите, които са загубили работата си в резултат на преформатирането на европейската икономика и прехода й след пандемията в "цифров и зелен формат", а също така и за борба с бедността в Европейския съюз.

Всички тези усилия, според обещанията на срещата на върха на ЕС, трябва да даведат до радикално подобряване на нивото на живот на европейците след 10 години.

Facebook logo
Бъдете с нас и във