Банкеръ Daily

Свят

До 19 април ще са ограниченията за международни полети до Гърция

Ограниченията на вътрешните полети в Гърция се удължават до 12 април, а на международните полети - до 19 април, съобщава Ройтерс. Причината е, че броят на новозаразените с КОВИД-19 в южната ни съседка продължава да нараства. При пътуване със самолет не се изисква PCR тест само в случай, че конкретният пътник не напуска транзитната зона на летището.
Здравните власти изискват пътниците, пътуващи за Гърция, да имат негативен PCR тест, направен до 72 часа преди пристигането. При липса на такъв гръцките власти имат право да не допуснат пътуващите да влязат в страната. Освен това биват подлагани на тестване на случаен принцип за коронавирусна инфекция. Всички чуждестранни пътници се карантинират за 7 дни. Карантината може да бъде прекъсната единствено, в случай че престоят в страната е по-кратък от задължителните за самоизолация 7 дни.

До излизане на резултатите от направения на граничния пункт тест всеки гражданин е длъжен да остане в самоизолация на посочения в PLF адрес. Властите ще се свържат с конкретния пътник единствено при положителен тест. В противен случай след изтичането на задължителната седемдневна самоизолация (карантина) на посочения от лицето адрес, е позволено излизането при спазване на действащите в страната противоепидемични мерки и ограничения.
В случай на положителен тест конкретният пътник се транспортира и настанява в място определено от властите, където да прекара определената му карантина - 14 дни. При необходимост се настанява в лечебно заведение. Разходите по транспортирането и престоя са за сметка на гръцката държава.

Пътниците от Израел, които са ваксинирани с две дози поне две седмици преди пътуването, няма да бъдат карантинирани в Гърция след постигнатото споразумение в областта на туризма между двете страни.
Повечето полети от страни извън Европейския съюз, с изключение на десет страни, в които влиза и Великобритания, са забранени. За вътрешните полети се разрешават пътувания само по основателни причини.
Училищата, магазините за нехранителни стоки и ресторантите са затворени.
 

При пътуване към Гърция

всеки гражданин, без изключение (вкл. шофьорите на камиони), следва да има генериран QR код след попълване на Passenger Locator Form (PLF) на https://travel.gov.gr/#/ (където подробно са описани действащите мерки, ограничения и изисквания). Компаниите предоставящи пътнически услуги (самолетни, морски, сухопътни) са длъжни да проверяват дали всеки от пътниците има QR преди качването му на борда. При липса на такъв транспортната компания носи отговорност за връщането му в родината.
Гражданите с постоянно пребиваване в Гърция следва да попълват PLF и при напускане на страната.

Всички летища са отворени и пътуването е възможно при изпълнени общите изисквания за наличие на попълнен PLF с QR код и отрицателен резултат от PCR тест, направен до 72 часа преди влизането на гръцка територия с данни на съответното лице на английски език. При липса на такъв авиокомпанията има право да не позволи на пътника да се качи на борда. Ако по същата причина не бъде допуснат на гръцка територия, то разходите по връщането са за сметка на авиокомпанията. При транзит през летището (в случаите, когато пътникът не предвижда да напуска транзитната зона) не е необходим PCR тест.

Facebook logo
Бъдете с нас и във