Банкеръ Daily

Свят

До 15 г. затвор в Русия за "фалшиви новини" за въоръжените сили

Руските депутати приеха днес допълнение на наказателния кодекс, с което бе криминализирано разпространението на "фалшиви информации" за действията на въоръжените сили, предаде Франс прес.

Законодателната промяна бе одобрена на трето четене от Държавната дума (долната камара на руския парламент) и предвижда наказания до 15 години затвор, ако "фалшивите информации" са довели до "сериозни последици".

С промяната в наказателния кодекс се създава нов член 203 алинея 3, като съгласно нея за разпространение на неверни сведения за действията на руските военни се предвижда до три години затвор, отбелязва руската редакция на Би Би Си.

Ако невярната информация е била разпространена от организирана престъпна група или е съпроводена с изфабрикуване на "доказателства", наказанието може да достигне 10 години затвор.

Ако разпространението на невярната информация е довело до тежки последици, то наказанието може да достигне 15 години затвор.

Председателят на Държавната дума Вячеслав Володин заяви, че законодателството ще бъде разгледано днес от Съвета на федерацията (горната камара на руския парламент), след което ще бъде изпратено за подпис на президента Владимир Путин.

Държавната дума прие също така закон, който предвижда лишаване от свобода до три години за отправяне на призиви за въвеждане на санкции срещу Русия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във