Банкеръ Daily

Свят

До 15 британски министри може да блокират Брексит

До 15 британски министри може да гласуват за блокиране на излизането на страната от Европейския съюз на 29 март, както е планирано, в случай че няма сделка за Брексит, съобщи агенция Блумбърг, като се позова на три добре осведомени източника.

Министрите, които са против развод с ЕС без споразумение, обмислят дали да предизвикат премиерката Тереза Мей да ги уволни, в случай че гласуват срещу нея другата седмица в парламента.

Те са за отлагане на Брексит, ако няма сделка. Затова министрите искат да подкрепят инициатива, координирана от депутатката лейбъристка Ивет Купър и колегата й консерватор Оливър Летуин с цел забавяне на излизането на Великобритания, докато не бъде постигнато споразумение.

Планът предвижда Тереза Мей да бъде принудена да избира между Брексит със сделка или отлагане на развода с Европейския съюз. След това британската премиерка ще бъде принудена да подложи решението си на гласуване в Камарата на общините, а долната камара на парламента вече даде да се разбере, че отхвърля излизането от ЕС без споразумение, отбелязва агенция Блумбърг.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и Тереза Мей разпространиха общо изявление след поредната си среща вчера в Брюксел. Според текста пробив засега няма и преговорите продължават.

Юнкер и Мей ще разговарят отново до края на месеца. Двамата вчера са обсъдили въпроса с предпазната мярка за ирландската граница. Според изявлението не е станало въпрос за предоговаряне на постигнатото споразумение между ЕС и Лондон, а са били обсъдени възможностите за допълнителни уверения, че предпазната мярка е временна. Двамата събеседници са разисквали необходимостта преговорите да продължат в оставащото ограничено време и с оглед на историческото значение на преминаването към задълбочено бъдещо сътрудничество.

По-рано вчера Юнкер потвърди, че не очаква на срещата с Мей да бъде постигнат напредък. За пръв път при пристигането на британския премиер двамата не стиснаха ръце пред обективите на фоторепортерите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във