Банкеръ Daily

Свят

Днес започва работа "най-необикновеният" досега парламент на Украйна

Върховната рада в Киев

Днес започва работа деветата Върховна рада - "най-необикновеният" досега парламент на Украйна, пише в. "Росийская газета".

Осемдесет на сто обновен и с доста подмладен състав, той до голяма степен остава засега неидентифициран обект и за външните наблюдатели, и за самите украинци. Но тъкмо от тези хора ще зависи в близките пет години вътрешната и външната политика на страната, защото Украйна е парламентарно-президентска република - новият държавен глава Володимир Зеленски трябва да иска за решенията си одобрение от парламента, посочва руският официоз, цитиран от БТА.

Вестникът напомня, че президентската партия "Слуга на народа" има квалифицирано мнозинство от 254 места в 450-членния парламент, а потенциално и конституционно мнозинство от 301 гласа, ако се добавят към партийната група "безпартийните депутати от едномандатни окръзи, традиционно гласуващи синхронно с мнозинството".

Според украински медии президентската партия вече преговаря с тях за "взаимноизгодно сътрудничество". Не е зле за нея и да се коалира с други сили, за да избегне спорове за легитимността на мнозинството в Конституционния съд, смята "Росийская газета".

Като единствен потенциален съюзник "Слуга на народа" разглежда партия "Баткившчина" на бившия премиер Юлия Тимошенко с 26 депутатски места - двете сили имат "отчасти общ електорат и риторика". Препъникамък тук е отварянето на пазара за земеделски земи, смятано за приоритет от Зеленски и МВФ. Тимошенко е категорично против, но според слухове е готова да промени тази позиция срещу високи ръководни постове за свои съратници, всекидневникът.

В. "Комерсант" разказва "какви изненади са приготвили Володимир Зеленски и партията му за първото заседание на новия украински парламент".

Изненадите са много и заседанието ще учуди мнозина, заявява Кирил Тимошенко, заместник-ръководител на президентската канцелария. Бъдещият лидер на пропрезидентската партийна група Давид Арахамия приканва журналистите да се готвят за денонощна работа и да се запасят с кафе и енергийни напитки.

Бъдещият председател на Радата Дмитрий Разумков допуска още днес Украйна да се сдобие и с нов премиер, и с правителство. Зеленски ще дойде в парламента и консултациите с него ще може да се проведат на място.

"Слугите на народа" смятат още на първото заседание да започнат изпълнението на президентските предизборни обещания. С акцент върху онези, които веднага ще спечелят нови точки за екипа на Зеленски в очите на народа, пише вестникът. Стотици са подготвените проекти, казва спряганият за бъдещ партиен лидер Олександър Корниенко. В статията се споменават, например, закони за премахване на депутатския имунитет и за импийчмънт на президента, както и закони, осигуряващи дейността на бъдещия антикорупционен съд. "Невероятно наситен първи ден" очаква парламента - дори нощно гласуване с "подготвени към 70 законопроекта", казва източник от партията на Зеленски.

Facebook logo
Бъдете с нас и във