Банкеръ Daily

Свят

Днес в Париж Путин и Зеленски ще се срещнат за първи път

Руският президент Владимир Путин заминава за Париж, където днес следобед ще обсъжда с лидерите на Германия, Франция и Украйна ситуацията в Донбас и прилагането на Минските споразумения.

Освен преговори в "нормандския формат" програмата на Путин предвижда двустранни срещи с Ангела Меркел, Еманюел Макрон и Володимир Зеленски, съобщава БНР.

С повишен интерес се очаква първата лична среща между президентите на Русия и Украйна. Досега Владимир Путин и Володимир Зеленски са общували само по телефона.

Планираната за днес среща в "нормандски формат" в Париж не гарантира намирането на решение, пише френският в. "Монд". 

Последната среща на високо равнище в този формат, през 2016 г., беше провал. Франция и Германия обаче смятат, че няма да бъде постигнат напредък по отношение на сигурността в Европа, докато не бъде постигнат напредък в намирането на решение на кризата в Украйна.

Зеленски ще бъде изправен пред сериозно изпитание, докато се опитва да договори край на войната с подкрепяните от Русия сепаратисти в Източна Украйна. Малцина очакват пробив, а много украинци се опасяват, че комедийният актьор, станал президент на страната, може да отстъпи прекалено много на първите си преки преговори с опитния руския лидер, отбелязва британският в. "Телеграф".

Украинският президент казва, че преговорите с Русия са единственият начин за намиране на решение на конфликта, и се надява да постигне с руския си колега споразумение за прекратяване на огъня и размяна на всички затворници. Вчера обаче опозицията организира протести в Киев. Хилядите участници в тях настояха Зеленски да отстоява интересите на страната.

Срещата в "нормандски формат" се смята за проверка на резултатите от усилията на френския президент Макрон за подобряване на връзките с Москва след пет години на санкции, наложени от САЩ и ЕС заради действията на Москва в Украйна.

Киев обаче е недоверчив към сближаването между Париж и Москва и се опасява, че строежът на руски газопровод от Русия до Германия ще засили руското влияние в Европа, подчертава в. "Телеграф".

Проблемът е, че позициите на Русия и Украйна остават несъвместими, подчертава френският в. "Либерасион". 75 на сто от украинците искат мир, но обществото остава разделено за цената. Зеленски подчерта, че "няма да премине нито една червена линия". Тези линии включват специалния статут, който Русия иска за Донбас (и който Украйна си представя по-скоро като резултат от децентрализация, която ще се прилага в цялата страна), както и контрола над границата с руската страна. Киев смята предаването на контрола като предварително условие за политически мирен процес, за да се сложи край на преминаването на оръжия и бойци от Русия. Според договореностите от Минск, по които руснаците не смятат да преговарят, предаването на контрола е сред последните стъпки.

От своя страна, "Кремъл подозира, че Зеленски е слаб президент, без подкрепа от страна на обществото, и следователно няма да може да приложи договореностите от Минск", обяснява Юлия Шукан, от университета в Париж Нантер. "Следователно Москва не смята да отстъпва нищо, особено по въпроса за границата и специалния статут", допълва тя. "Единствената стратегия, която оставя на Русия необходимото пространство за маневриране, може да се формулира така: да не се правят никакви отстъпки на украинската страна и да не се приемат празни компромиси", пише политологът Алексей Чеснаков.

Вчера лидерите на три украински опозиционни партии – "Европейска солидарност" на бившия президент Петро Порошенко, "Глас" на Вячеслав Вакарчук и "Отечество" на Юлия Тимошенко се подписаха под обръщение към нацията. В документа те предупреждават за опасността Зеленски да капитулира пред Путин.

От Кремъл ясно заявиха, че на преговорите в Париж възнамеряват строго да се придържат към Минските споразумения и да настояват за изпълнението им.

Не е изключено Путин и Зеленски да обсъдят въпроса за транзита на руски газ пред Украйна. Настоящият договор между "Газпром" и "Нафтогаз Украйна" изтича на 31 декември, а продължаващите преговори между двете компании засега не дават резултат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във