Банкеръ Daily

Свят

Днес се решава съдбата на правителството на Дънчила

"Последни сметки. Правителството на Дънчила се държи на косъм", "Денят на вота на недоверие: остава или пада правителството на Дънчила?", "Последни сметки на опозицията за вота на недоверие. На колко гласа разчита Дънчила" - под тези и други заглавия румънските вестници публикуват информации за разпределението на силите преди обсъждането и гласуването днес на внесения от опозицията вот на недоверие срещу правителството на Социалдемократическата партия (СДП), начело с Виорика Дънчила.

След една напрегната седмица, в която опозицията убеждаваше парламентаристи да подпишат вота на недоверие, а СДП се стараеше да ги убеди в обратното, днес дойде мигът на истината: ще гласуват ли всичките 244 народни представители, заявили подкрепа за вота на недоверие, срещу правителството на Виорика Дънчила, пише в. "Ромъния либера".

Шест опозиционни партии обвиниха правителството на Дънчила в некомпетентност, недостатъчни инвестиции и слабо усвояване на еврофондовете. Предложението за вот на недоверие бе подписано от 237 народни представители, сред които и четирима парламентаристи от управляващата партия. Впоследствие и други изразиха готовност да гласуват за падане на кабинета.

Според политически източници, цитирани от в. "Адевърул", към момента опозицията може да разчита на 239 гласа, което е с шест над минимума за сваляне на правителството. През последните дни СДП направи всичко възможно, за да разубеди колкото се може повече народни представители, предлагайки различни облаги, пише изданието и дава пример с депутата Сорин Бота, който ще стане председател на Агенцията за финансов надзор, където ще печели над 15 000 евро месечно.

Лидерът на либералите Лудовик Орбан твърди, че всички народни представители ще гласуват явно, а вотът на недоверие ще бъде подкрепен от най-малко 244 парламентаристи.

Председателите на всички партии, внесли вота на недоверие, изразиха увереност, че вотът ще успее и правителството на Дънчила ще бъде свалено от власт. Лидерът на групата на националните малцинства в Камарата на депутатите Варужан Памбукчан уточни, че половината от депутатите от тази група ще гласуват в подкрепа на вота на недоверие.

Вестниците цитират премиера Виорика Дънчила да уверява, че вотът на недоверие няма да успее и правителството няма да падне. Дънчила заяви вчера, че вярва в чувството за отговорност на парламентаристите. Тя обвини вносителите на вота, че не са предложили управленска програма.

В. "Ромъния либера" цитира мнение на бившия президент Траян Бъсеску, който е почетен председател на опозиционната партия Народно движение. Бъсеску твърдо вярва, че правителството ще падне, но посочва, че големият победител от вота на недоверие ще бъде лидерът на Про Румъния Виктор Понта, който иска да сложи ръка на СДП. (Понта бе лидер на СДП и премиер от тази партия в периода 2012-2015 г.; през 2017 г. бе изключен от партията, след като влезе в конфликт с тогавашния лидер на социалдемократите Ливиу Драгня - бел. ред.) Според Бъсеску след успеха на вота на недоверие ще настъпи политически блокаж, защото Виктор Понта няма да приеме правителство на Национално-либералната партия. Виорика Дънчила пък ще остане служебен премиер до президентските избори през ноември, предрича Бъсеску. Според него Понта ще опита да състави мнозинство около СДП, Про Румъния и Алианс на либералите и демократите, към което срещу определена цена може да се присъедини и Демократичен съюз на унгарците в Румъния.

Обсъжданията по вота на недоверие ще започнат в 10,00 ч., а самото гласуване се очаква да започне около 13,00 ч., пишат още румънските вестници.

Facebook logo
Бъдете с нас и във