Банкеръ Daily

Свят

Днес са президентските избори в Беларус

Александър Лукашенко заема поста от  1994 г. насам.

В Беларус се провеждат поредните президентски избори. За шести пореден мандат се кандидатира досегашният държавен глава Александър Лукашенко, който от 26 години управлява бившата съветска република. 

От няколко седмици опозицията протестира, след като избирателната комисия отказа регистрацията на двама нейни представители. Александър Лукашенко, първият и единствен президент на бившата съветска република от получаването на независимост през август 1991 година.

Пандемията „Covid-19“ и мерките, които се вземат, също създават недоволство в страната от 65-годишният президент на Беларус.

Основният кандидат на опозицията Светлана Тихановска се подкрепя от няколко опозиционни сили. Тя обещава да създаде условия за честни избори и за връщане на предишната конституция, която определя значително по-ограничени президентски пълномощия.

Беларус е президентска република, управлявана от президент и двукамарен парламент, наречен Върховен съвет. Броят на членовете в него е 360. Местата, заемани на основата на всеобщо избирателно право, са 310. Изискваната възраст за гласуване е 18 години, както и тази за избиране. 

Президентът има изключително широки правомощия и при избори може да се кандидатира за длъжността неограничен брой пъти. Александър Лукашенко заема поста от  1994 г. насам.

Триста и десет от общия брой членове на Върховния съвет на Беларус се избират с абсолютно мнозинство в едномандатни избирателни райони. Ако нито един от кандидатите не получи абсалютно мнозинство, се провежда втори тур. В него участват двамата кандидати, получили най-много гласове в първия тур. 

Петдесет места са запазени за представители на обществените организации, избрани от самите тях: 29 места се полагат на ветераните от войната и представителите на работниците, а 21 от местата са за организациите на инвалидите, глухите и слепите.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във