Банкеръ Daily

Свят

Днес почитаме паметта на жертвите на тоталитарните режими

Нацистки и съветски военни се поздравяват в окупирана Полша

На 23 август почитаме паметта на милионите жертви на всички тоталитарни режими. Подписването на този ден през 1939 г. на пакта "Молотов - Рибентроп" между нацистка Германия и Съветския съюз постави началото на мрачен период в европейската история. Това се казва в изявление на първия заместник-председател на Еврокомисията Франс Тимерманс и комисар Вера Йоурова по повод Общоевропейския ден за почитане на паметта на жертвите на всички тоталитарни и авторитарни режими.

В документа се припомня, че тази година се отбелязва и 30-годишнината от събитията през 1989 г., когато гражданите на Централна и Източна Европа се надигнаха и пробиха Желязната завеса, като ускориха нейното падане.

На 23 август 1939 г. външните министри на СССР (Молотов) и  Германия (Рибентроп) подписват пакта за сътрудничество между двете тоталитарни държави с три секретни протокола, с които определят сферите на влияние, отнасящи се до Полша и прибалтийските държави. Договорът отваря пътя за нацисткото нахлуване в Полша, последвано и от нахлуване на Червената армия, след което страната е поделена между Германия и Съветския съюз. 

Режимите в двете страни се различават по идеологическата си обосновка, но не и по инструментариума, с който си служат. Според историци обаче в  държавите, в които са били установени комунистически режими жертвите на терора в мирно време са повече, отколкото при националсоциализма и фашизма.

Facebook logo
Бъдете с нас и във