Банкеръ Daily

Свят

Днес отбелязваме Йордановден!

Кръщение Господне

Днес празнуваме Кръщение Господне (БогоявлениеВодициЙордановден или Попова коледа) - с този християнски празник отбелязваме кръщението на Исус Христос в река Йордан. В момента на кръщението небето се отваря и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: "Този е моят възлюбен син, в когото е моето благоволение". Оттук идва и названието на празника - Богоявление.

Йордановден или Богоявление е третият по значимост християнски празник след рождеството и възкресението на Исус.

Според народното поверие през нощта срещу Богоявление небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от Бог това, което си пожелае. Вярва се още, че тогава спира водата, пречиства се, след което придобива голяма сила. Затова денят е известен още като Водици и Водокръщи.

На Богоявление се практикува обичаят да се скача в река, за да се извади хвърления от свещеника кръст. С този празник завършват т.нар. Мръсни дни.

Според народните вярвания, ако на Йордановден времето е студено и сухо, годината ще бъде добра и плодородна.

Над 150 хил. българи имат имен ден днес. Сред тях са Йордан, Йорданка, Боян, Богдан, Богомил, Божана, Божидар, Бистра, Дана, Божан, Данчо, Боян, Бетина и други.

 

На 6 януари

се освещават военните части и бойните знамена. Първият водосвет е направен на 19 август 917 г. преди битката при Ахелой. Тя е между българските войски, водени от цар Симеон I Велики, подпомогнати от маджари и  печенеги,  и войските на Византия, водени от магистър Лъв Эока, доместик на схолите и главнокомандващ сухопътните сили на империята. България печели решителна победа. Това сражение е едно от най-значимите в българската история, тъй като успехът в него превръща Българската държава в хегемон на Балканския полуостров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във