Банкеръ Daily

Свят

Днес няма да бъде размяната на затворници между Русия и Украйна

Част от пленените украински моряци

В петък няма да се състои размяна на затворници между Москва и Киев, съобщи прессекретарят на украинската служба за сигурност Елена Гитлянска, цитирана от агенция "Новости". По думите й за размяната няма окончателна дата, но всичко върви по план, предаде БНР.

По-рано от кабинета на украинския президент съобщиха, че е в ход размяна на затворници между Русия и Украйна, а украински прокурор дори заяви, че сред затворниците, които ще бъдат разменени, е режисьорът Олег Сенцов и 24-мата украински моряци, които бяха задържани миналата година в Керченския проток.

Нямаше обаче потвърждение за размяната от страна на Русия.

Роднини на някои от затворниците се събраха на летището в Киев. Слухове за предстоящата затворническа размяна се разпространиха през последните дни, след като Сенцов беше прехвърлен в Москва от отдалечен затвор в Арктика. Режисьорът беше арестуван по време на протест срещу анексирането на Крим от Русия през 2014 година и беше признат за виновен за заговор за терористични актове. Той отхвърли обвиненията, а неговият процес беше осъден от САЩ, ЕС и други като политически мотивиран.

Моряците бяха задържани заедно с три военни кораба при опит да преминат през Керченския проток. През май международен трибунал нареди на Русия да освободи съдовете и моряците.

Руски адвокат заяви за агенция ТАСС, че няколко руски граждани са подготвяни за размяна. Сред тях са руснаци, осъдени за заговор за нападения в Украйна.

Новият украински президент Володимир Зеленски заяви при поемането на поста по-рано тази година, че негов основен приоритет ще бъде приключване на конфликта с подкрепяните от Русия бунтовници на изток.

Facebook logo
Бъдете с нас и във