Банкеръ Daily

Свят

Днес изслушват кандидат-еврокомисарите от Румъния, Франция и Унгария

Ресорните комисии на Европейския парламент изслушва днес новите кандидати за еврокомисари от Франция, Румъния и Унгария, след което ще гласуват дали те да станат част от комисията "Фон дер Лайен".

Унгарският кандидат Оливер Вархей, който ще отговаря за ресор "Съседство и разширяване", заяви, че ако бъде избран на поста, ще настоява да започнат преговори със Северна Македония и Албания за присъединяването им към ЕС, предаде БНР.

"Ще продължа да защитавам предложението за започване на преговори за присъединяване със Северна Македония и Албания. Ще направя всичко възможно това да се случи във възможно най-краткия срок. Лидери на високи позиции отидоха в Северна Македония преди споразумението от Преспа и обещаха, че ако то се случи, преговорите ще започнат. Албания също осъществи значими реформи в съдебната система. С други думи това, което е заложено на карта в случая, е доверието в ЕС в региона и извън него", каза той пред комисията по външни работи на ЕП.

Вархей нарече "провокативна" външната политика на Турция по отношение на незаконните сондажи в изключителната икономическа зона на Кипър и военната й интервенция в Сирия. Изслушването му продължава.

Румънката Адина-Йоана Вълян, която се очаква да поеме транспорта, ще отговаря следобед пред евродепутатите от транспортната комисия.

Французинът Тиери Бретон пък ще говори пред две комисии - промишленост и вътрешен пазар, заради обширния си ресор "Индустриална политика, вътрешен пазар, информационни технологии, отбрана и космос".

Във вторник правната комисия не откри при нито един от тях потенциален конфликт на интереси.

До изслушването им се стигна, след като техните предшественици от Унгария и Румъния Ласло Трочани и Рована Плумб бяха уличени в конфликт на интереси още от правната комисия и не бяха допуснати до изслушване от ресорните, а французойката Силви Гулар бе отхвърлена след повторно изслушване от комисиите по промишленост и вътрешен пазар.

Facebook logo
Бъдете с нас и във