Банкеръ Daily

Свят

Днес е последният ден гласуването за конституционните промени в Русия

Днес е последният ден от започналото на 25 юни в Русия общонационално гласуване на конституционните промени. Президентът Владимир Путин увери, че поправките в основния закон ще влязат в сила само ако бъдат одобрени от гласоподавателите, предаде БНР.

Избирателната активност за шестте дни от началото на гласуването надхвърля 45%. В навечерието на днешния вот президентът Владимир Путин се обърна към руските граждани с думите:

„Гласуваме не просто за поправките, облечени в ясни правни норми. Гласуваме за страната, в която искаме да живеем! Със съвременно образование и здравеопазване, със стабилна социална защита на гражданите, с ефективна власт, която се отчита пред обществото“.

Конституционните промени са повече от 200 на брой и трябва заедно да бъдат одобрени или отхвърлени от гражданите. Най-съществената поправка предвижда възможността Владимир Путин да се кандидатира за още два шестгодишни президентски мандата след 2024г.

Чеченският лидер Рамзан Кадиров предложи Путин да бъде избран за пожизнен президент на Русия. От Кремъл отговориха, че такава длъжност не е предвидена в конституцията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във