Банкеръ Daily

Свят

Джузепе Конте защити политиката си преди вота на доверие

Италианският министър-председател Джузепе Конте защити днес политиката на своето правителство за справяне с извънредната ситуация с коронавируса и икономическата криза и призова за подкрепа, часове преди вот на доверие в долната камара на парламента, предадоха световните агенции.

Бившият премиер Матео Ренци изтегли своята партия "Италия Вива" от управляващата коалиция миналата седмица, изразявайки недоволство от плановете на Конте за съживяване на икономиката.

Конте заяви в обръщение пред долната камара, че "няма правдоподобно оправдание" за решението на Ренци, и предупреди, че политическата криза заплашва да нанесе сериозна вреда на Италия в един от най-критичните момент в съвременната история.

Премиерът призова парламентаристите да не провалят плановете на правителството за борба с коронавируса и каза, че то се е отнесло "с най-голяма грижа" към интересите на италианците.

Той призна, че са допуснати грешки в борбата с пандемията, но каза, че правителството може да се гордее с това, което е постигнало.
За днес е насрочен вот в долната камара, а утре предстои гласуване в Сената.

Facebook logo
Бъдете с нас и във