Банкеръ Daily

Свят

Джузепе Конте спечели вота на доверие в Камарата на депутатите

Италианският премиер Джузепе Конте спечели важния вот на доверие в Камарата на депутатите, от който зависеше оставането му на власт, след като миналата седмица един от по-малките му коалиционни партньори - партията Вива Италия на Матео Ренци - излезе от правителството и предизвика политическа криза насред епидемията от ковид, предаде Ройтерс.

Ако Конте беше загубил вота, щеше да бъде принуден да подаде оставка.

След като Конте призова опозицията и независимите депутати да подкрепят правителството му, той спечели вота в долната камара с 321 на 259 гласа. Разликата, с която спечели, е по-голяма от очакваната и му осигури абсолютно мнозинство в 629-местната камара.

В словото си пред депутатите преди вота Конте определи политическата криза, предизвикана от "Италия вива" на Матео Ренци, за излишна.

Каза, че политическата страница се обръща, призовавайки към нов политически принос за изграждане на широко и стабилно центристко управление, различно от досегашното.

Обеща нов изборен закон по пропорционалната система.

Днес на Конте му предстои по-трудно изпитание в горната камара, където кабинетът му имаше крехко мнозинство дори още преди партията на Ренци да напусне коалицията.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във