Банкеръ Daily

Свят

Джузепе Конте подаде оставка

Италианският премиер Джузепе Конте обяви, че подава оставка, като обвини вицепремиера и вътрешен министър Матео Салвини за това, че е съборил управляващата коалиция и е поставил икономиката в опасност заради лична политическа изгода, съобщи Ройтерс.

В обръщение към парламента, който беше свикан предсрочно по време на лятната почивка, за да реши бъдещето на продължилото едва една година управление на сегашното правителство, Конте обвини лидера на партия "Лига" Салвини за това, че се стреми да капитализира растящата си популярност.

"(Салвини) показа, че преследва собствените си интереси и тези на партията си", каза Конте пред пълния с хора Сенат, докато Салвини седеше до него с безизразно лице. "Решенията му поставят страната пред сериозни рискове", допълни той.

Конте съобщи, че след края на заседанието на Сената ще предаде в ръцете на президента Серджо Матарела официалното уведомление за оставката си. Той изказа дълбоко съжаление за прекратяването на работта на кабинета, която по думите му досега била много плодотворна и допринесла за благото на страната, предаде ТАСС.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във