Банкеръ Daily

Свят

Джулиан Асандж е призован да свидетелства за руската намеса в изборите в САЩ

Джулиан Асандж е призован да свидетелства пред специалната комисия в американския Сенат, която разследва имало ли е руска намеса в изборите за президент през 2016 г., предаде БНР. Разпитът му обаче е сложна задача, тъй като основателят на Уикилийкс се крие в посолството на Еквадор в Лондон от 2012 г. насам. Си Ен Ен съобщи през юли, че неговото пребиваване там е станало неудобно и скоро може да напусне мястото.

Уикилийкс съобщи в сряда в Туитър, че разследващата комисия към Сената е призовала Джулиан Асандж да свидетелства за евентуалната намеса на Русия в изборите преди две години.

Призовката е изпратена чрез американското посолство в Лондон. В момента юридическият екип на Уикилийкс разглежда документа, а в съобщението се казва, че разпитът трябва да отговаря на "висок етичен стандарт”. Туитът включва и копие от писмото, предадено на Асандж.

Документът изисква от Асандж да се появи за закрит разпит пред комисията "във взаимно удобно време и място" и да отговори веднага щом получи писмото.

Уикилийкс е бил цитиран, макар и не по име, в обвинителния акт от миналия месец срещу 12 руски разузнавачи, обвинени, че са извършили хакерски действия спрямо Демократическата партия и нейния кандидат на изборите Хилари Клинтън.

Обвинителният акт предполага, че Асандж и Уикилийкс са били на страната на руското разузнаване и са помогнали за разпространението на хакнатите имейли.

Facebook logo
Бъдете с нас и във