Банкеръ Daily

Свят

Джуканович се оттегля след 25 години начело на Черна гора

Черногорският премиер Мило Джуканович няма да продължи да заема поста си въпреки съвсем скорошната си победа на парламентарните избори. Това заяви неговата политическа формация Демократична партия на социалистите (ДПС), предаде ДПА, като се позова на Черногорската телевизия.

Изпълнителният орган на ДПС заяви след заседание, председателствано от Джуканович, че ще номинира неговия заместник в партията Душко Маркович за поста министър-председател.

ДПС спечели всички 11 избора от въвеждането на многопартийна демокрация в Черна гора и бивша Югославия преди 25 години, отбелязва ДПА.

На 16 октомври партията спечели 36 от общо 81 мандата в парламента, като победи с малко четирите опозиционни партии, които бяха постигнали консенсус около една-единствена точка - сваляне на Джуканович, когото окачествиха като сериозно корумпиран.

През последните 25 години Джуканович на два пъти сам се оттегляше, всеки път за по две години, преди да се завърне отново на премиерския пост. Той обаче никога не е напускал председателското място в ДПС.

 


 

Facebook logo
Бъдете с нас и във