Банкеръ Daily

Сградите на властта

Джордж Вашингтон прави първата копка на сградата на Конгреса на САЩ - Капитолия 

Конгресът на САЩ - Капитолия 

На днешния ден през 1793 г. президентът Джордж Вашингтон прави първата копка на сградата на Конгреса на САЩ - Капитолия. 

Капитолий в САЩ е сграда - седалище на федералната или щатската законодателната власт. Името идва от римския хълм Капитолия (на италианска: Campidoglio или Monte Capitolino) - един от седемте хълма на италианската столица. Намира се в центъра на града, на запад от Форума. Капитолият е неразривно свързан с историята на Рим. Според легендите там близнаците Ромул и Рем са откърмени от капитолийската вълчица. Постепенно от религиозен, хълмът се превърнал в политически център на Рим. 

Сграда на Конгреса на САЩ се намира в столицата Вашингтон. Основният камък е поставен от президента на САЩ Джордж Вашингтон на 18 септември 1793 година. 

След опожаряването ѝ по време на Британско-американската война през 1814 г., сградата е пристроена, като е допълнена с две допълнителни крила и е поставен купол със статуята на Колумбия - символ на Америка, от бронз, дело на скулптора Томас Кроуфорд. На вътрешната страна на купола е изобразен като божество първият президент на САЩ Джордж Вашингтон със 13 девици и надпис: E pluribus unum. Фреската се нарича  The Apotheosis of Washington, авторът е Констанино Брумиди.

Интересен е фактът, че по-време на събитията около Гражданската война в САЩ, някои от девиците на купола са изобразени с гръб към Джордж Вашингтон, което символизира, че няколко от 13-те щати, по време на рисуването (1865 г.), не са били съгласни със решението на Джордж Вашингтон и са се отделели от Съюза.

По-късно, по примера на столицата на САЩ, са построени капитолии на отделните щати, като седалище на федералната или щатската законодателната власт.

Капитолият е мястото, където става официалното встъпване в длъжност на президента на САЩ. Първата церемония по този повод е извършена на 4 март 1801 г. при началото на мандата на Томас Джеферсън.

 

Изключения 

след това са правени при следните извънредни обстоятелства:


  • Джеймс Монро - поради ремонт на сградата след пожара по време на Британско-американската война, първи мандат, на 4 март 1817 г.,

  • Джон Тейлър, поемайки поста след смъртта на титулярния президент Уилям Харисън, на 6 април 1841 г.,

  • Ендрю Джонсън, поемайки поста след убийството на титулярния президент Ейбрахам Линкълн, на 15 април 1856 г.,

  • Честър Артър, поемайки поста след убийството на титулярния президент Джеймс Гарфилд, на 20 септември 1881 г.,

  • Теодор Рузвелт, поемайки поста след убийството на титулярния президент Уилям Маккинли, на 14 септември 1901 г.,

  • Калвин Кулидж, поемайки поста след смъртта на титулярния президент Уорън Хардинг, на 3 август 1923 г.,

  • Франклин Рузвелт поради заболяване, четвърти мандат, на 20 януари 1945 г.,

  • Хари Труман, поемайки поста след смъртта на титулярния президент Франклин Рузвелт, на 12 април 1945 г.,

  • Линдън Джонсън, поемайки поста след убийството на титулярния президент Джон Кенеди, на 22 ноември 1963 година. Джонсън полага клетвата като президент на борда на "Еър Форс Едно" в Далас пред федералния съдия Сара Хюз и така става първият президент, заклет от жена.

  • Джералд Форд (първият президент, който не е избран на избори), поемайки поста след оставката на титулярния президент Ричард Никсън, на 9 август 1974 година. Никсън е единственият, който е избиран два пъти за вицепрезидент и два пъти за президент, и единственият президент, подал оставка от тази длъжност. Тя е резултат от импийчмънт, свързан с аферата "Уотъргейт".

В сградата на Капитолия е извършено държавното поклонение пред тленните останки на няколко президенти на САЩ: Ейбрахам Линкълн, Джеймс Гарфилд, Уилям Маккинли, Уорън Хардинг, Джон Кенеди, Хърбърт Хувър, Дуайт Айзенхауер, Линдън Джонсън, Роналд Рейгън и Джералд Форд.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във