Банкеръ Weekly

рубрика: Акценти

Джордж Сорос като съветник в ЕС

Франс Тимерманс е водещ кандидат на ПЕС за поста на Юнкер.
S 250 7013e066 be5a 4b93 8ef2 53108d3d4b48
S 250 449c0e43 456d 42ec afa3 60c83775fd12

Сред основните теми в европейския дневен ред през изминалата седмица бяха срещите на заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс с милиардера Джордж Сорос, състоянието на търговията в общността, съпротивата срещу отмяната на лятното часово време и новите мерки срещу тероризма.

Напътствия за Еврокомисията

Заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс, който е и водещ кандидат за неин председател от Партията на европейските социалисти, се съветва редовно по актуални проблеми с председателя на фондацията "Отворено общество“ Джордж Сорос. Това съобщи  заместнсик-говорителката на Еврокомисията Наташа Берто.

Повод за изявлението на институцията са обвиненията към Тимерманс за целта на срещите му с милиардера и подозрения, че той финансира кампанията му. Берто обясни, че срещите между двамата са посветени на европейски и глобални въпроси, но тя не знае конкретно на какви теми си говорят и кой финансира кампанията на политика.

"Сорос  е председател на "Отворено общество", а Комисията се ангажира с широкообхватна дейност. Не виждам тук нищо изключително в тези срещи", изтъкна Наташа Берто.

Неотдавна Тимерманс упрекна унгарския премиер Виктор Орбан, защото забрани дейността на фондацията на Сорос в страната.

"Европейският съюз съжалява, че фондацията, движена от американския милиардер с унгарски корени Джордж Сорос, ще прекрати дейността си в Унгария. Това засилва притесненията, че демокрацията в тази държава страда. Достойно за съжаление е това, че една обществена организация, която помага за построяването на жизнена и толерантна демокрация, е изгонена от страна членка на ЕС“, коментира Тимерманс.

Милиони европейци са заети в търговията 

Износът от ЕС за останалите държави осигурява над 36 млн. работни места в  Европа, или с две трети повече в сравнение с 2000 г., отбелязва Еврокомисията в доклада си за сектора.

България е лидер в общността по ръст на нови работни места в търговията. Оказва се, че износът у нас е подпомогнал най-много увеличаването на работните места между 2000-а и 2017-а в относителни стойности - с 321 процента. В доклада е посочено, че експортът от България за държави извън ЕС осигурява в нашата страна 662 хил. работни места. Други 122 хил. българи са на работа, свързана с износа от други държави членки до страни извън съюза.

След България  най-голям ръст на работните места, свързани с износа, е отбелязан в Словакия (+ 213 %), Португалия (+ 172 %), Литва (+ 153 %), Ирландия (+ 147 %), Естония (+ 147 %) и Латвия (+ 138 %). Заплащането на тези работни места е средно с 12% по-високо от това в останалите стопански отрасли.

"Износът от ЕС за други държави по света осигурява препитанието на голям и все по-нарастващ брой граждани във всяко кътче на Европа. Почти 40% от гражданите, чиито работни места се осигуряват благодарение на търговията, са жени. Секторът на търговията осигурява милиони работни места далеч отвъд границите на съюза, включително и в развиващите се страни", заяви еврокомисарят по въпросите на търговията Сесилия Малмстрьом.

Съпротива срещу премахването на лятното часово време

Проект на австрийското европредседателство ще призове Брюксел да отложи плана си за отмяна на лятното часово време до 2021 година. Причината е силният натиск на Португалия, Гърция и Холандия, настояващи да се запази извършваната два пъти годишно смяна на часовото време или да се обоснове необходимостта от премахването й. Държавите, които подкрепят запазването на сегашната система, се аргументират най-вече с липсата на убедителни доказателства за възможните ползи от нейното премахване.

Европейската комисия  проведе допитване, според което мнозинство от 4.6 млн. европейски граждани поискаха да се отмени смяната на часовото време, въведена като стандарт в ЕС от 1996-а с цел пестене на енергия. Страни като Финландия и Естония стоят твърдо зад предложението на комисията последното задължително преминаване към лятно часово време да бъде в неделя на 31 март 2019-а, а държавите, избрали да ползват само зимното часово време, да преместят за последно стрелките на часовниците си на 27 октомври догодина. 

Австрийското председателство настоява също така законодателното предложение на Еврокомисията да гарантира, че евентуалните промени ще се координират между съседните държави, така че да се запази правилното функциониране на вътрешния пазар и да се избегнат евентуални проблеми, ако някои страни прекратят смяната на часовото време, а други продължат да я прилагат.

Нови  мерки срещу тероризма

Комисията на Европарламента за борба с тероризма предложи редица нови мерки за възпиране на нови атаки. Те включват засилен обмен на данни.

"Ако искаме да засилим обмена на информация, правомощията на Европол и Евроджъст трябва да се засилят и те да бъдат използвани като информационни центрове", заяви Моника Холмайер (ЕНП, Германия), един от авторите на доклада на комисията. Другият - Хелга Стивънс (ЕКР, Белгия), отбеляза проблема с криптираните съобщения в социалните мрежи и с липсата на технически умения у малките държави да преодолеят защитата. " Аз предлагам да дадем на Европол правомощия да се специализира в декриптиране, за да могат те да окажат съдействие на страните членки. Това би дало на следователите и на полицията достъп до съобщения в WhatsApp и Messenger например" , каза Стивънс.

Докладът приканва членките на ЕС да инвестират в съвременно информационно оборудване, за да направят възможни проверките в бази данни, тези бази данни да са съвместими и да могат да обменят информация. Освен това се подчертава нуждата от използване на биометрични данни за идентификация. Особено внимание се обръща на мерките срещу радикализацията, срещу основните подбудители на тероризъм като екстремистките послания в социалните медии, книгите и видеоматериалите.

Евродепутатите призовават за законодателство, заставящо компаниите да свалят публикации, призоваващи към тероризъм, до един час от публикуването им и да докладват редовно за подобни случаи.

Gооglе ще бди над сигурността на евроизборите

Технологичният гигат Gооglе плaниpa дa въвeдe пpaвилa зa пpoзpaчнocт пpeди гласуването зa Eвpoпeйcĸи пapлaмeнт. Целта е да не се допусне  манипулирането на вота.

Според последното проучване на "Евробарометър", представено от Европейската комисия, гражданите на Евросъюза се опасяват от сериозни злоупотреби  на предстоящите избори. Общо 61% се безпокоят, че те могат да бъдат повлияни от кибератаки; 59% се опасяват, че чужденци и престъпни групи могат да повлияят на гласуването; 67 на сто изразяват загриженост, че личните им данни онлайн може да се използват за отправяне на целенасочени политически послания.

Cлeд cĸaндaлa с Саmbrіdgе Аnаlуtіса и нaмecaтa нa Pycия пo вpeмe нa избopитe в CAЩ пpeз 2016-а тexнoлoгични ĸoмпaнии ĸaтo Fасеbооk, Gооglе и Тwіttеr ca пoдлoжeни нa cилния нaтиcĸ нa зaĸoнoдaтeлите oт двeтe cтpaни нa Aтлaнтичecĸия oĸeaн, зa дa ce гapaнтиpa, чe при гласуване хората вeчe няма да ca oбeĸт нa aтaĸи oт чyжбина.

За да не се допускат злоупотреби, Gооglе ще задължи рекламодателите при публикуването на политически реклами да разясняват на избиpaтeлитe кой плaщa зa тях. Търсачката щe пyблиĸyвa и дoĸлaд зa "Πpoзpaчнocт нa peĸлaмитe зa избopитe" пoдoбeн нa aмepиĸaнcĸaтa вepcия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във