Банкеръ Daily

Свят

Джонсън увери Зеленски в британската подкрепа за Украйна

Сн. АФП

Пристигналият в Киев британски премиер Борис Джонсън увери украинския президент Володимир Зеленски в подкрепата на Великобритания за суверенитета и независимостта на Украйна, предаде Ройтерс.

Агенцията цитира Зеленски, според когото двамата с Джонсън са обсъдили стъпки за възпиране на Русия.

Великобритания ще наложи автоматично санкции върху руските търговски интереси в момента, когато бъде извършено каквото и да било нахлуване в Украйна, заяви британският премиер.

"Изключително важно е в Москва да разберат, че ще има автоматизъм в начина, по който прилагаме тези санкции, така че в момента, в който има нахлуване на суверенна украинска територия, тогава тези санкции ще бъдат приложени", каза Джонсън на съвместна пресконференция в Киев със Зеленски.

Британският премиер предупреди, че Украйна ще се съпротивлява на всяка инвазия.

"Мисля, че може би единственото най-полезно нещо, което можем всички да направим, е да се обърнем към руската общественост, към гражданите на Русия, за да се замислят за тази възможност, за реалността, че украинската армия ще се бие", каза Джонсън.

Той изрази надежда, че руският президент Владимир Путин ще се откаже от конфликта и ще се ангажира с диалог.

"Жизненоважно е Русия да отстъпи и да избере пътя на дипломация", каза Джонсън. "И аз вярвам, че това все още е възможно. Разбира се, че желаем да водим диалог, но трябва да сме готови със санкции, предоставяме военна подкрепа и ще засилим и икономическото си сътрудничество (с Украйна)", каза британският премиер.

Според Джонсън руският президент Владимир Путин е опрял пистолет "в главата на Украйна" в опит да наложи промяна на архитектурата на европейската сигурност.

"Става въпрос за цялата европейска архитектура за сигурност, защото не се съмнявайте в това, което според мен президентът Путин се опитва да постигне тук. Смятам, че той се опитва, като държи пистолет, опрян в главата на Украйна, да я сплаши, да ни накара да променим начина, по който гледаме на (европейската сигурност)", заяви британският премиер.

Facebook logo
Бъдете с нас и във