Банкеръ Daily

Свят

Джонсън свиква спешно кабинета, може да поиска нови избори

Британският премиер Борис Джонсън е свикал заседание на кабинета за по-късно днес, на което може да поиска от депутатите да гласуват за нови избори, ако се обявят против правителството му по въпроса за Брексит, съобщи политическият редактор на Би Би Си Лора Кюнсбърг, цитирана от Ройтерс.

"Кабинетът е свикан за днес следобед. Има реална възможност Джонсън да внесе искане до депутатите да гласуват тази седмица за нови избори. Това би станало, ако бунтовниците прокарат закона, но не и ако загубят, разбира се", каза Кюнсбърг.

Разбунтували се депутати от управляващата партия и депутати от опозицията ще опитат да прокарат закон, изискващ премиерът да поиска ново отлагане на Брексит, ако не постигне споразумение с ЕС, посочва Би Би Си.

Говорител на Джонсън каза, че ще е напълно неразумно британските депутати да се опитват да връзват ръцете на премиера при стремежа му да постигне ново споразумение за Брексит с ЕС.

Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин заяви, че иска нови избори и че партията му ще спре Брексит без споразумение.

"Трябва да се обединим, за да спрем Брексит без споразумение. Тази седмица може да е последният ни шанс. След това ни трябват нови общи избори. На тези избори Лейбъристката партия ще даде на хората възможността да си върнат контрола и да имат последната дума в публичен вот с подходящи варианти, включително възможността да останем в ЕС", каза Корбин в реч в Салфорд, Северна Англия.

"Вотът на недоверие е изцяло на масата. Ако имаме Брексит без споразумение, ще гласуваме за оставане в ЕС, а ако е друг Брексит, демократичните процеси в партията ни ще решат каква позиция да заемем", добави Корбин.

Facebook logo
Бъдете с нас и във