Банкеръ Daily

Свят

Джонсън ще разговаря с лидерите на ЕС, ако променят позицията си за предпазния механизъм

Британският премиер Борис Джонсън ще разговаря с лидерите на Европейския съюз, че ще преговаря с тях, когато покажат, че са готови да променят позицията си по споразумението, в противен случай Великобритания ще се подготви за напускане без сделка. Това обяви говорителката на новия премиер Борис Джонсън, цитирана от Ройтерс.

"Премиерът излага позицията си пред европейските лидери, че споразумението за напускане, включващо "предпазния механизъм", на три пъти не можа да получи одобрение в парламента, когато беше поставено за гласуване. Затова то трябва да се промени", каза  говорителката.

В края на миналата седмица германският депутат Норберт Рьотген обяви, че Европейският съюз няма да се остави да бъде сплашван да прави компромис със своите принципи. Рьотген, който е председател на комисията за външни работи към Бундестага и съюзник на германския канцлер Ангела Меркел, написа в Туитър: "Скъпи Борис Джонсън, нито самохвалски речи, нито сплашвания ще успеят да ни накарат да се откажем от принципите и единството на ЕС."

Междувременно френският министър по европейските въпроси Амели дьо Моншален обяви, че Париж и другите европейски столици няма да предоговарят условията на оспорваната сделка за Brexit.  Министърката заяви, че споразумението за излизане на Обединеното кралство от ЕС, което британският парламент отхвърли на три пъти, е най-добрият начин да се осигури нехаотичен Brexit. Според Дьо Моншален фокусът сега трябва да е върху дефинирането на бъдещите отношения с Обединеното кралство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във