Банкеръ Daily

Свят

Джонсън ще очертава как Великобритания да "живее с този вирус"

Британският министър-председател Борис Джонсън се очаква да обяви днес планове за отмяна след две седмици на задължителното носене на маски и правилата за социална дистанция в Англия въпреки увеличаването на заразените в резултат на варианта Делта, предаде Асошиейтед прес.

Джонсън каза, че възнамерява да очертае как страната да се "научи да живее с този вирус". Това е значителна промяна в позицията на премиера, който по-рано описваше КОВИД-19 като враг, който би трябвало да бъде победен.

Преди днешната си пресконференция той даде да се разбере, че след 19 юли - датата, наричана от популистката преса във Великобритания "деня на свободата" - носенето на маски вече ще е въпрос на личен избор.

Това послание ще бъде приветствано от скептичните към ограничителните мерки депутати от управляващата Консервативна партия, според които икономическите и социалните вреди от ограниченията са по-големи от ползите за общественото здраве.

Здравни служители и учени обаче призовават за предпазливост, като казват, че отказът от маските и правилата за социална дистанция може да е опасен.

На днешната пресконференция премиерът ще обяви какви са плановете за правилата за социална дистанция, покриването на лицето и работата от къщи след 19 юли, когато се предвижда да бъдат отменени останалите ограничения върху бизнеса и ежедневните дейности.

Великобритания е регистрирала досега над 128 000 смъртни случая от КОВИД-19 - най-високото ниво в Западна Европа. Потвърдените заразявания рязко се увеличиха от около 2000 на ден по-рано през годината до над 20 000 дневно през последната седмица.

Facebook logo
Бъдете с нас и във