Банкеръ Daily

Свят

Джонсън ще направи нов опит за провеждане на предсрочни избори

Днес британският премиер Борис Джонсън ще внесе проектозакон в Камарата на общините в пореден опит да накара депутатите да подкрепят искането му за предсрочни парламентарни избори на 12 декември. Това става, след като снощи той не успя за трети път да прокара плановете си за изборите, за което му бе нужно мнозинство от две трети от депутатите, предаде БНР.

Борис Джонсън получи 299 гласа от необходимите 434. Премиерът обаче продължава да търси начини за провеждането на изборите, като днес ще внесе кратък законопроект, с който да се отмени закона от 2011 година, изискващ две трети подкрепа за извънредни избори. Ако проектозаконът бъде приет, тогава на Джонсън ще му бъде необходимо само обикновено мнозинство. В случай че либералдемократите и шотландските националисти решат да подкрепят изборите, той има известен шанс за успех. След вота снощи Джонсън заяви, че "Камарата на общините не може повече да държи страната заложник". 

"Не само няма да има Брексит без сделка, но ние имаме страхотна сделка на масата", допълни премиерът, но въпросът е дали опозицията вярва в това. Борис Джонсън се стреми към извънредни общи избори, за да възстанови мнозинството на Консервативната партия в парламента, за да може по-лесно да прокара сделката за Брексит. 

Мнозина се опасяват, че вариантът за Брексит без сделка все още не е отпаднал въпреки потвърждението от правителството, че е замразило програмата Yellowhammer в случай на излизане от ЕС без споразумение.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във