Банкеръ Daily

Свят

Джонсън: Ще излезем от локдауна предпазливо, но необратимо

Британският премиер Борис Джонсън обяви днес, че неговият план за отменяне на локдауна ще се прилага предпазливо, но необратимо и ще цели възможно най-скорошно отваряне на икономиката, предаде Ройтерс.

"Трябва да сме много благоразумни и искаме да видим напредък, който е предпазлив, но необратим", каза той пред репортери. По думите му при възможност ще бъдат определени дати за отварянето на живота. "Ако заради нивото на инфекциите се налага малко да отложим нещо, няма да се поколебаем да го направим", добави той.

Джонсън, който е предвидил да огласи на 22 февруари плана си за вдигане на локдауна, каза още, че нивото на инфекциите е все още много високо и че все още умират много хора. Според него остава налице висок риск от новите щамове, разпространяващи се сред населението, а също по-голям риск от заболяване сред възрастните хора.

Джонсън заяви, че правителството прави всичко възможно за отварянето на училищата на 8 март, но още не може даде абсолютни гаранции. Той допълни, че все още има много хора в болниците с Covid-19 – около 23 000, все още много хора умират и въпреки че нивото на заразявания намалява, той е длъжен да бъде изключително предпазлив с облекчаването на мерките.

Джонсън изрази задоволство от хода на масовото ваксиниране, но допълни, че пътят до края е дълъг. Той обаче изключи издаването на имунизационни паспорти. Джонсън каза, че неизбежно се проявява голям интерес към подобна идея, за да се удостоверява, че човек е ваксиниран срещу Covid-19, както и срещу други заболявания, така че да пътува в чужбина. Това може и да се случи по-нататък, по думите му, но на този етап той не смята, че е необходим такъв паспорт, за да отиде човек до пъба или на други места. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във