Банкеръ Daily

Свят

Джонсън се закани с предсрочни избори, ако не му гласуват закона за Брексит

Британският премиер Борис Джонсън заяви, че ще се откаже от опитите си да получи одобрението на парламента за своя законопроект за Брексит и ще настоява за предсрочни избори, ако депутатите отхвърлят предложението на правителството дебатите по законопроекта да продължат само три дни, предаде Ройтерс.

"В никакъв случай няма да позволя това да продължава още месеци наред", каза Джонсън в началото на днешните парламентарни дебати. "Ако парламентът не позволи да се извърши Брексит и вместо това наложи мнението си и реши да отложи всичко до януари, а вероятно и за по-дълго време, тогава с голямо съжаление трябва да кажа, че законопроектът ще трябва да бъде оттеглен и ще трябва да пристъпим към парламентарни избори", каза премиерът.

Но и за да предизвика предсрочни парламентарни избори, Джонсън пак ще има нужда от одобрението на парламента.

Джонсън иска Великобритания да успее да напусне ЕС на 31 октомври и затова целта му е парламентът да одобри споразумението му и съпътстващия законопроект за Брексит във възможно най-кратък срок. Затова и настоява дебатите по законопроекта да са само три дни.

На днешните парламентарни дебати министър-председателят заяви, че ако парламентът ратифицира споразумението му за Брексит, Великобритания ще може да започне да оздравява и да се обединява. "Ако прокараме това споразумение и законопроекта, който позволява изпълнението му, ще можем да обърнем страницата и да направим така, че парламентът и страната да започнат да оздравяват и да се обединяват", заяви Джонсън. Той допълни, че ако споразумението бъде одобрено, правителството ще намали степента на подготовката за Брексит без споразумение преди планираното излизане на Великобритания от ЕС другата седмица.

Facebook logo
Бъдете с нас и във