Банкеръ Daily

Свят

Джонсън се присмя на опозицията, след като тя отхвърли предсрочни избори

Британският премиер Борис Джонсън се присмя на лидера на основната опозиционна сила, Лейбъристката партия, Джереми Корбин, след като парламентът отхвърли искането на министър-председателя за предсрочни избори, предават Ройтерс.

"За първи път в историята опозицията гласува, за да покаже доверие в правителството на Нейно Величество", каза Джонсън в кратко изявление. "Мога само да размишлявам какви са причините, които стоят зад колебанието (на Корбин), но очевидният извод е, че той не мисли, че ще спечели", допълни той.

Снощи Камарата на общините одобри окончателно законопроект за отлагане на Брексит с три месеца до 31 януари догодина. Веднага след това министър-председателят поиска предсрочни избори на 15 октомври. Камарата на общините отхвърли неговото предложение, до голяма степен заради нареждането на Корбин депутатите лейбъристи да се въздържат при гласуването.

Лейбъристкият лидер заяви, че искането на премиера съдържа "отровата на (Брексит) без сделка". "Нека законът (за отлагане на Брексит до края на януари) бъде приет и получи одобрението на кралицата, и тогава ще подкрепим (произвеждането на) избори", допълни Корбин.

За да влезе законът в сила, той трябва да бъде одобрен и от Камарата на лордовете - нещо, което може да стане в понеделник, отбелязва Ройтерс.

Според високопоставен депутат лейбърист, цитиран от Би Би Си, Корбин е казал, че няма да позволи предсрочни избори преди 31 октомври - датата, на която Джонсън иска Великобритания да излезе от Европейския съюз, със или без сделка.

Долната камара на британския парламент отхвърли искането на премиера Борис Джонсън за предсрочни избори, предадоха световните агенции.

Предложението на Джонсън бе отхвърлено от Камарата на общините с 298 гласа "за" и 56 "против". Депутатите от основната опозиционна сила, Лейбъристката партия, се въздържаха при гласуването, посочва Франс прес.

За да бъде прието предложението, бе необходимо квалифицирано мнозинство от две трети, т. е. от поне 434 депутати, отбелязва Ройтерс.

Изходът от гласуването е очакван, тъй като опозицията вече се обяви против предложението на премиера.

По-рано снощи Камарата на общините одобри окончателно законопроект за отлагане на Брексит с три месеца до 31 януари догодина. Веднага след това министър-председателят поиска предсрочни избори на 15 октомври.

Отхвърлянето на това предложение бе трети унищожителен удар за Джонсън през последните 24 часа, отбелязва Франс прес.

Facebook logo
Бъдете с нас и във