Банкеръ Daily

Свят

Джонсън предупреди: Няма да спазваме правилата на Брюксел

Британският премиер Борис Джонсън изчака три дни докато на всички стана ясно, че Brexit вече е реалност, която трябва да бъде уредена. В същото време да се успокоят страстите - празненствата и съжаленията да станат не толкова емоционални. Сега дойде моментът да обясни ясно стратегията си за тежките преговори, които ще започнат между Лондон и Брюксел през следващите 1 месеца, пише в анализ на "Ел Паис".  

Премиерът не оставя място за съмнение - Лондон няма да смекчи позициите си по основните въпроси, въпреки непримиримостта на Брюксел. Джонсън обяви, че няма да приеме никакъв търговски договор, който задължава Обединеното кралство стриктно да се приведе в съответствие със стандартите на ЕС за качество, труда или околната среда. Нито ще допусне то да се явява пред съдилищата на общността.

„От много време ни се казва, че трябва да избираме между пълен достъп до вътрешния пазар на Европейския съюз в замяна на приемане на неговите правила или на съдилищата му. По-добър вариант е търговско споразумение, което отваря пазарите и избягваме целия регулаторен пейзаж на ЕС. Вече сме взели решението. Искаме глобално споразумение като това на Канада. Споразумението ще се основава на документа за оттегляне, което вече подписахме с Брюксел ", заяви Джонсън. 

Той увери, че не е необходим никакъв договор, който да убеди Брюксел, че Обединеното кралство няма да бъде нелоялен конкурент. По думите му „нямаме намерение да извършваме никакъв тип дъмпингови действия, нито да нарушаваме социални или екологични норми.

С последното си изказване британският лидер показа, че възнамерява да превърне бъдещите преговори с европейските институции във въпрос на доверие и така тежестта да падне върху Брюксел. Мнението му е, че проевропейски настроените британци преувеличават: "Като че ли искат от нас да благодарим на ЕС, че ни е помогнал да се спасим от дикенсовата мизерия и че благодарение на него ние вече не поставяме децата си в комини, за да се сгреят".

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във