Банкеръ Daily

Свят

Джонсън планира ваксиниране на всички пълнолетни до края на юли

Британският премиер Борис Джонсън планира до края на юли да бъдат ваксинирани всички пълнолетни във Великобритания, което ще улесни завръщането към нормален начин на живот.

Повече от 17 милиона британци вече  са получили първа доза ваксина, откакто започна програмата за масово ваксиниране през декември. Борис Джонсън обаче иска „програмата да бъде реализирана по-бързо и да стигне по-далеч“, по неговите думи.

Той отбеляза, че срокът за ваксиниране на всички пълнолетни до края на юли ще позволи по-бърза защита на уязвимите хора и облекчаване на локдауна в страната. Предишните планове на правителството бяха това да стане до септември.

Ръководителят на националното здравеопазване сър Саймън Стивънс посочва, че има сигнали, че масовото ваксиниране води до намаляването на броя на постъпващите в болници.

В неделя Джонсън ще проведе последна среща на кабинета за облекчаване на строгите мерки преди в понеделник да изложи публично така наречената „пътна карта“ за излизане от локдауна. Това ще стане първо в Камарата на общините и след това на специална пресконференция.

Независимо от оптимистичните новини, се очаква подходът на правителството да бъде много предпазлив. Предполага се, че облекчаването на ограниченията ще започне на 8 март със завръщането на децата в училищата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във