Банкеръ Daily

Свят

Джонсън обеща да постигне споразумение с ЕС преди 31 октомври

Ще работя с енергия и решимост за постигане на споразумение за Brexit преди Великобритания да напусне ЕС на 31 октомври. Това обеща британският премиер Борис Джонсън в телефонен разговор с германската канцлерка Ангела Меркел. Двамата ще обсъдят въпроса на среща в кулоарите на ООН в Ню Йорк следващата седмица.

"Обединеното кралство и Европейският съюз се договориха  да ускорят усилията за постигане на споразумение, което да не включва предпазен механизъм за ирландската граница и което британският парламент да може да подкрепи", каза  Джонсън.

Междувременно Върховният съд в Лондон започва днес да обсъжда законно ли е оспорваното решение на премиера Борис Джонсън да спре работата на парламента за повече от месец, което опонентите му възприеха като опит да наложи Brexit без споразумение.

44 дни преди определения срок за излизане на Великобритания от Европейския съюз, сценарият на Brexit без сделка на Борис Джонсън остава твърде вероятен въпреки някои тревожни прогнози на собственото му правителство за недостиг на храни, лекарства и опасности от обществени сътресения.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във