Банкеръ Daily

Свят

Джонсън нареди разследване на антимюсюлмански расизъм у Торите

Британският министър-председател Борис Джонсън разпореди да се разследват твърденията на Нусрат Гани, 49-годишна мюсюлманка и депутат от Консервативната партия, която заяви, че е била освободена от заемания от нея министерски пост в правителството донякъде и защото мюсюлманската й вяра карала нейните колеги да се чувстват неудобно, предаде Ройтерс.

"Премиерът разпореди на канцеларията на кабинета да направи разследване на твърденията на Нусрат Гани", съобщи "Даунинг стрийт" 10. "Премиерът се отнася много сериозно към тях."

Гани, която през февруари 2020 г. загуби мястото си на заместник-министър в министерството на транспорта, заяви пред "Сънди таймс", че един от секретарите на парламентарната група на торите й казал, че това, че е мюсюлманка, е било повдигнато като въпрос при уволнението й.

Главният секретар на парламентарната група на Консервативната партия Марк Спенсър заяви, че именно той е визираният в твърденията на Гани човек, и ги определи като напълно неверни и клеветнически.
"Никога не съм използвал тези думи, които ми бяха приписани", каза той.

През юли 2020 г. Джонсън се е срещнал с Гани, за да обсъдят обвиненията, които тя още тогава е отправила, съобщи вчера говорител на премиерската канцелария. Той определи казаното от нея като "изключително сериозно".
От "Даунинг стрийт" заявиха, че в онзи момент, когато твърденията били отправени за пръв път, Джонсън посъветвал Гани да подаде официално оплакване в централата на Консервативната партия.

"Тя не прие това предложение", допълниха от "Даунинг стрийт".

До публичното отправяне на твърденията на Гани пред "Сънди таймс" се стигна, след като неин съпартиец от Консервативната партия заяви, че ще отиде в полицията заради твърдения, че секретарите на парламентарната група на торите са опитвали да "изнудват" депутати, подозирани, че се опитват да принудят премиера Борис Джонсън да напусне поста си заради скандалите, в които той се забърка в последно време заради купони по време на локдауна, отбелязва Ройтерс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във