Банкеръ Daily

Свят

Джонсън може да разреши референдума за отделяне на Шотландия

Предстои нов дуел между Борис Джонсън и Никоа Стърджън.

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън може да промени своето мнение за референдума за независимост на Шотландия и да разреши неговото провеждане. Такова мнение е изказала първият министър на Шотландия Никола Стърджън на пресконференция с чуждестранни журналисти.

"Хората в Шотландия трябва да имат възможност да се изкажат искат ли  те независимост или не. Светът силно се е променил след 2014 година, когато се проведе първият референдум по този въпрос. Освен това, Шотландия не поддържаше излизането на Великобритания от Европейския съюз. Това е демократичен аргумент. Борис Джонсън казва, че ще предприеме действия, за да  не допусне провеждането на референдума, в това число и в съда. Според мен, трябва да се проведе демократичен законен референдум, в противен случай независимост няма да се постигне", е казала Стърджън.

Но заедно с това Стърджън и изразила мнение, че Джонсън може да промени своята позиция за референдума за независимост на Шотландия. "Смущават ме изсказванията за това, че Джонсън ще бъде последователен в позицията си против референдума. Но той не беше последователен по други въпроси. Защо той да не промени мнението си и  сега?", подчертава Стърджън. Британският премиер, по нейно мнение, "няма политически принципи".

Стърджън също така е отбелязала, че политическите събития в Шотландия може да се използват от други страни да оказват влияние върху случващото се. Първият министър е казала, че някои държави "се опитват активно да разпространяват дезинформация в социалните мрежи", което представлява заплаха за "демократичните процедури".

Референдумът  по въпроса за независимостта на Шотландия се проведе през 2014 година. Не по-малко от 55% от участвалите се изказаха за запазване на съюза между Единбург и Лондон.

По-рано Стърджън заяви, че шотландските власти не смятат да бързат с този въпрос. Според нея, най-напред Единбург планира окончателно да се пребори с пандемията от коронавирус и да концентрира върху  възстановяването на икономиката, която пострада в резултат на въведените строги противоепидемични мерки.

Официален Лондон, на свой ред, последователно заявява, че не смята да разрешава на Единбург да проведе референдум, считайки, че шотландците вече са направилии своя избор преди седем години.

Facebook logo
Бъдете с нас и във