Банкеръ Daily

Свят

Джонсън: Капитализмът и алчността ни помогнаха за ваксинацията

Борис Джонсън

Капитализмът и алчността помогнаха на Великобритания за бързата ваксинация, заяви премиерът Борис Джонсън по време на онлайн среща с депутати от Консервативната си партия. 28 милиона и 300 000 души във Великобритания, или повече от половината население на страната, вече са получили поне една доза ваксина, съобщи електронното издание на вестник „Сън”.

Няколко от депутатите, които са от влиятелния Комитет 1922, потвърдиха казаното от Джонсън във вторник вечерта, два дни преди разпускането на парламента за великденска ваканция. Премиерът е бил горд от факта, че повече от 28 милиона британци са получили първа доза ваксина като е допълнил: „Причината за успеха с ваксината е заради капитализма и заради алчността, приятели мои“. 

Анджела Ийгъл от Лейбъристката партия коментира, че „добрите дела, а не алчността ще изведат страната от кризата“. Някои от участвалите във видеосрещата депутати се опитаха да защитят Джонсън с пояснение за контекста на думите, като посочиха, че като цяло той е искал да каже, че големите фармацевтични компании са успели безопасно да създадат ваксини рекордно бързо и че това няма отношение към сегашния спор с ЕС. 

Контекстът на изказването е продължаващия спор за ваксините с Европейския съюз. Европа смята, че има легитимно право да забрани част от износа, ако договорът с нея не е спазен. Оказва се, че Лондон е получил 10 млн. ваксини в период, когато Брюксел не е получил нито една. Борис Джонсън се свърза с официални лица от Европа тази седмица и заяви, че очаква те да уважат факта , че има и текущ договор с Обединеното кралство, който трябва да бъде спазен.

Източници казали пред изданието, че премиерът е пожелал да оттегли думите си. "Забележката не била направена за настоящия спор с Евросъюза за доставките на ваксини", коментираха приближени на Джонсън. Говорител на „Даунинг стрийт” отказа да коментира случилото се.

Председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен предположи, че фармацевтичните компании си уреждат двустранни сделки, затова за общата поръчка на блока няма достатъчно ваксини. Според някои твърдения ЕС е купил ваксините на най-ниски цени, затова фармацевтичните компании предпочитат клиенти, които плащат повече, с риск да забавят договорените доставки. 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във