Банкеръ Daily

Свят

"Джонсън и Джонсън" отлага доставките на ваксината си за Европа

Фармацевтичната компания "Джонсън и Джонсън" обяви, че е взела решение да отложи "проактивно" пускането на своята ваксина срещу COVID-19 в Европа с оглед на случаите на изключително редки кръвни съсиреци при малко на брой хора, след като те са били ваксинирани.

"Безопасността и доброто физическо състояние на хората, които използват нашите продукти, е наш приоритет номер едно. Ние сме наясно с изключително рядкото заболяване, включващо хора с кръвни съсиреци в комбинация с ниски тромбоцити при малък брой лица, получили нашата ваксина срещу COVID-19", се посочва в изявлението на фармацевтичната компания.

"Разглеждаме тези случаи с европейските здравни власти. Взехме решение да отложим проактивно разпространението на нашата ваксина в Европа", заявяват от "Джонсън и Джонсън".

По-рано във вторник американските федерални здравни агенции препоръчаха временно спиране на употребата на препарата, тъй като шест жени на възраст под 50 години са получили редки кръвни съсиреци след като са били инжектирани с ваксинационната доза.

България трябваше в четвъртък да получи първите 14 400 дози от препарата на "Джонсън и Джонсън". Днес у нас пристигнаха и 19 200 дози от ваксината на "АстраЗенека".

Facebook logo
Бъдете с нас и във