Банкеръ Daily

Свят

Джонсън и Байдън се разбраха за евакуацията от Кабул

Британският министър-председател Борис Джонсън и американският президент Джо Байдън се споразумяха да работят заедно, за да гарантират, че всеки, който има право да напусне Афганистан, ще има възможността да го направи, включително и след края на първата фаза на евакуацията. Това съобщи кабинетът на Джонсън, цитиран от Ройтерс.

"Те обсъдиха продължаващите усилия на Великобритания и САЩ да координират бързата и безопасна евакуация от летището в Кабул на нашите граждани, както и на тези, които преди това са работили за нашите правителства", заяви говорител на "Даунинг стрийт" след телефонен разговор между двамата лидери.

"Лидерите се споразумяха да продължат да работят заедно, за да гарантират, че всеки, имащ право да замине, ще има възможността да го направи, включително и след края на първата фаза на евакуацията", допълни говорителят. 

Около 16 000 души са били евакуирани от Афганистан през летището на Кабул в последните 24 часа, съобщи Пентагонът, предаде Франс прес.

С това общо евакуираните става 42 000 от юли насам, от които 37 000 са евакуирани от 14 август насам, поясни говорителят на Пентагона Джон Кърби.
Сред евакуираните има американски граждани и хиляди афганистанци, сътрудничили на САЩ, които са поискали или вече са получили имиграционна виза, както и афганистанци, страхуващи се от репресии от страна на талибаните, заради това че са работили за неправителствени организации, медии и на други неодобрявани от ислямистите работни места.

Facebook logo
Бъдете с нас и във