Банкеръ Daily

Свят

"Джонсън енд Джонсън" започва изпитания на ваксина срещу коронавирус

Американската компания "Джонсън енд Джонсън" започва трета фаза от клиничните изпитания на ваксината срещу коронавирус във Великобритания, съобщи Ройтерс.

В изпитанията във Великобритания ще участват 6000 доброволци. Заедно с другите държави те ще обхванат общо 30 000 души. Те ще получат начална доза плацебо или експерименталната ваксина Ad26COV2. Втората доза се дава след 57 дни.

При доказана ефикасност на ваксината първите партиди ще бъдат предложени за сертифициране в началото на 2021 г.

Миналата седмица на фона на оптимизма около развитието на ваксина срещу COVID-19, бе съобщено, че съвсем скоро Европейският съюз ще финализира договора с американската компания Pfizer и германската компания BioNTechа за закупуването на до 300 милиона дози.

Еврокомисарката по здравеопазването Стела Кириакидис приветства насърчаващата новина на двете лаборатории, че тяхната ваксина в процес на разработване ефикасна на 90 процента срещу COVID-19.

Германската биотехнологична компания BioNTech планира да определи цена на ваксината под "обичайните пазарни равнища" и различна за отделните държави и региони.

България участва в пълното портфолио с всички седем ваксини от общата европейска инициатива за производство и доставка на бъдещи ваксини срещу Covid-19. 

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов обяви, че към настоящия момент има 7 ваксини в напреднала фаза на разработка.

За България определената квота надхвърля нуждите и е на стойност близо 380 милиона лева. Ако към стойността на ваксините се добавят и останалите разходи за логистика и за съхранение, разходите се предвижда да надхвърлят половин милиард лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във