Банкеръ Daily

Свят

Джонсън е уверен, че сделката за Брексит ще мине пред парламента

Британският премиер Борис Джонсън изрази днес увереност, че в събота Камарата на общините ще одобри споразумението за Брексит, която той договори с лидерите на ЕС, предаде Ройтерс.

"Дълбоко съм убеден, че когато моите колеги в парламента проучат това споразумение, те ще пожелаят да гласуват за него в събота и през следващите дни", каза Джонсън пред репортери в Брюксел. "Има много добра възможност за депутатите в Камарата на общините да изразят демократичната воля на народа, както сме искали много пъти да го направим, и да осъществят Брексит", заяви той и добави: "Не мисля, че има някаква възможност за отлагане. Трябва да се справим и да приключим до 31 октомври".

Американската консултантска компания "Юрейша груп" (Eurasia Group) прогнозира, че издействаната от британския премиер сделка може да бъде отхвърлена с малка разлика от Камарата на общините.

"Без Демократическата юнионистка партия изглежда на Джонсън няма да стигат между 15 и 20 гласа за необходимите 320 за гарантиране на победата", твърди компанията, специализирана в оценка на политическите рискове. Според нея от днес до събота усилията на Джонсън ще се съсредоточат в "ухажване" на евроскептиците от т.нар. Европейска изследователска група (European Research Group - ERG), бившите консерватори и лейбъристите в парламента, предаде Ройтерс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във