Банкеръ Daily

Свят

Джонсън е пред опасна процедура по ратифициране на сделката за Брексит

Борис Джонсън е изправен пред опасна процедура по ратифициране на сделката за Брексит в британския парламент, след като председателят на Камарата на общините отказа вчера да разреши гласуване по нея, пише в анализ на Ройтерс.

Само девет дни преди 31 октомври, планираната дата за излизане на Великобритания от Европейския съюз, процесът по развод отново е в хаос на фона на споровете на британските политици дали да има Брексит със сделка, без сделка или да бъде произведен втори референдум. Правителството се опитва да прокара законодателството за възможно най-бързо излизане на Великобритания от ЕС, като провокира критики от опозиционни депутати, че Джонсън се опитва да насили и пришпори депутатите да одобрят законопроекта.

По-рано председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу каза, че няма да има вот в понеделник, тъй като същият въпрос е бил обсъждан в събота, когато опонентите на Джонсън превърнаха големия Брексит ден на премиера в унижение. Бъркоу каза, че правителството все още може да си гарантира ратифициране на сделката за Брексит до 31 октомври, ако разполага с достатъчно голяма подкрепа в парламента. 

Решението на Бъркоу обаче означава, че правителството ще трябва да се опита да прокара законодателството, необходимо за ратифициране - процес, на който опонентите планират да попречат с поправки, които да унищожат постигнатата от премиера сделка.

Джейкъб Рийс-Мог, консерваторът - лидер на Камарата на общините, заяви, че правителството иска долната камара на парламента да приключи с гласуването по сделката в четвъртък, преди споразумението да бъде представено на вниманието на горната камара, която също трябва да го одобри преди крайния срок за Брексит.

"Опитите да се прокара законодателство с подобна сложност, значение и дълготрайни последици само за три дни е подигравка с внимателната преценка и демокрацията", заяви Никола Стърджън, лидер на Шотландската национална партия.

Капан

Борис Джонсън попадна в събота в капана на опонентите си, които поискаха промяна в последователността на ратифицирането на сделката и приеха закон, задължаващ премиера да иска удължаване на срока за Брексит до 31 януари.

Джонсън изпрати неподписано писмо на Европейския съюз и добави към него друго подписано писмо, в което заявява, че отлагането на Брексит би било крайно вредно.

Министърът по въпросите на Брексит Стив Баркли съобщи, че председателят на Европейския съвет Доналд Туск е приел за валидна молбата за отлагане и я обмисля.

Европейският съюз, който търси решение на кризата с Брексит, откакто британците гласуваха с 52 процента за и 48 против на референдума през 2016 г. за напускане на ЕС, реши в неделя да си спечели време, вместо да бърза да излезе със становище по молбата на Джонсън за удължаване на срока.

От гледна точка на ЕС възможностите за удължаване варират от само един допълнителен месец до края на ноември до половин година или повече.

Правителството иска Великобритания да напусне ЕС на 31 октомври. Парламентът ще гласува днес на второ четене законодателството, известно като Законопроект за излизане, след което могат да бъдат предлагани изменения по него.

Министрите на Джонсън изразиха увереност, че имат достатъчно голяма подкрепа за прокарване на споразумение в парламента, макар да има опасения, че евентуални поправки биха унищожили постигнатата от премиера сделка.

Законопроектът за излизане от ЕС съдържа положенията на сделката за Брексит, наричана Споразумение за излизане от ЕС в британското право, и трябва бъде приет, преди да започне процедурата по ратифициране.

При прокарването на предходни законопроекти за приемане на основните европейски договори в британския парламент са били нужни между десет и 40 заседателни дни, сочат данни на мозъчния тръст Институт за управление.

Говорител на Джонсън заяви, че ако приеманото законодателство се отдалечи твърде много от положенията на сделката, то ратифицирането й ще бъде поставено под въпрос.

Facebook logo
Бъдете с нас и във