Банкеръ Daily

Свят

Джон Маккейн: Ударът по Сирия е обрат в политиката на САЩ

Джон Маккейн

Американският сенатор Джон Маккейн, който е шеф на сенатската комисия по въоръжените сили, одобри решението на президента Доналд Тръмп да нанесе ракетен удар по сирийско летище и го окачестви като "отлична първа крачка" и "обрат в политиката" на САЩ. Той даде интервю по телевизионния канал Си Би Ес, цитирано от ТАСС.

Наред с това Маккейн за пореден път изрази мнение, че Белият дом частично носи вина за предполагаемата химическа атака в сирийската провинция Идлиб. По-рано сенаторът републиканец изрази недоволство от изявлението на държавния секретар Рекс Тилърсън, че съдбата на сирийския президент Башар Асад ще се решава от народа на неговата страна и че неговото отстраняване от власт не е основен приоритет на Вашингтон.

Друг републикански сенатор - Линдзи Греъм, предложи САЩ да изпратят допълнително 6000 военнослужещи в Сирия, за да бъде ускорен разгромът на терористичната групировка "Ислямска държава". Той също подкрепи решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да бъде нанесен удар по ВВС базата в Сирия след предполагаемата химическа атака в Идлиб.

Според Греъм задачата за отстраняването на Асад от власт трябва да бъде делегирана на силите на т.нар. умерена опозиция, която да бъде обучена от американски военни инструктори. "Нашите момчета са необходими, за да обучат опозицията как да бъде заловен Асад. Той трябва да бъде свален от собствения си народ, а не с нашите усилия", каза Греъм, който говори по телевизия "Фокс нюз" заедно със сенаторите републиканци Джон Маккейн и Марко Рубио.

В същото интервю Маккейн предложи да бъдат унищожени още шест ВВС бази на Сирия, "за да не може сирийската авиация да извършва редовни бойни полети".

Facebook logo
Бъдете с нас и във