Банкеръ Daily

Свят

Джон Кери изрази солидарност с Франция

Държавният секретар на САЩ Джон Кери изрази солидарността на страната си срещу терористичните атаки в Париж, отнели живота на 17 души, и положи цветя пред еврейския магазин и редакцията на в. "Шарли ебдо".

Кери обясни отсъствието си на световното шествие срещу тероризма в неделя с визитите си в Индия и България. На марша в Париж, който събра ръководители от 50 страни, САЩ бяха представени само от посланика си във Франция, което предизвика серизно недоволство срещу американската администрация.

"Споделяме болката и ужаса от атентатите във Франция", заяви държавният секретар на САЩ пред Елисейския дворец, след срещата си с френския президент Франсоа Оланд. Кери приветства акцията на френските спецчасти срещу терористите и единството на френския народ в удара, което нарече урок за света.

От своя страна, Франсоа Оланд подчерта, че двете страни трябва да намерят заедно нужните отговори на атаките на тероризма.

Американският гост поднесе венци в памет на жертвите на местата на двете атаки - пред редакцията на "Шарли ебдо" и еврейския супермаркет. Кери беше придружаван от френския си колега Лоран Фабиюс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във