Банкеръ Daily

Свят

Джон Харшани с Нобел за работата си върху теорията на игрите

На днешния ден можем да си спомним за Джон Чарлс Харшани (на английски John Charles Harsanyi, на унгарски Harsa'nyi Ja'nos, Янош Харшани), американският икономист от унгарски произход. Той е роден ва 29 май 1920 г. в Будапеща (Унгария).

Харшани е учил в Будапещенския университет и в Университетът "Леланд Станфорд-младши“, по-известен като Станфордския университет или просто Станфорд (Leland Stanford Junior University или Stanford University) – частен американски университет в Станфорд, щата Калифорния. Джон Харшани е учил при Кенет Ароу (Kenneth Arrow) е бележит американски икономист, печелил Нобелова награда за икономика заедно с Джон Хикс за пионерния им принос в теорията на общото икономическо равновесие и в теорията за благосъстоянието. Остава в историята като най-младият човек, получавал Нобелова награда за икономика (на 51 години).

Джон Харшани допринася чувствително за развитието на теорията на игрите, като анализира игрите с непълна информация. През 1994, заедно с Джон Наш и Райнхард Зелтен, той получава Наградата за икономически науки на Шведската банка в памет на Алфред Нобел.

Теория на игрите е клон от приложната математика или по-точно дял от нея за изследване на операциите, който изучава стратегически математически модели и взимането на решения в конфликтни ситуации. Конфликтни са ситуациите, при които има две враждуващи страни с противоположни цели. При това, резултатът от всяко действие на едната страна зависи от начина на действие на противоположната страна. Примерите за конфликтни ситуации са многобройни. Класически пример в това отношение са военните действия. Редица ситуации в областта на икономиката (особено при наличие на свободна конкуренция) са конфликтни ситуации, в които играчите избират различни ходове, опитвайки се да максимизират възнаграждението си. Участващите в конфликта страни се наричат играчи. Ефективността на решенията на всеки играч зависи от неизвестните решения на останалите играчи и от други обстоятелства.

Джон Форбс Наш младши е американски математик, който работи в областта на диференциалната геометрия и теорията на игрите. Той е роден на 13 юни 1928 г. в Блуфилд, Западна Вирджиния. След блестящ старт на научната си кариера, през 1957 г. Джон Наш заболява от параноидна шизофрения, от която се възстановява тридесет години по-късно. Филмът Красив ум (2001 г.) се основава на живота му.

Райнхард Зелтен (на немски Reinhard Selten) е немски икономист със значителен принос в теорията на игрите и един от основоположниците на експерименталната икономика.

Facebook logo
Бъдете с нас и във