Банкеръ Daily

Свят

Джон Болтън: САЩ все още искат да преговарят с Иран

Съветникът по националната сигурност в Белия дом Джон Болтън заяви днес, че Вашингтон все още иска да преговаря с Техеран въпреки наложените нови санкции срещу ирански представители, предаде Ройтерс.

"Президентът държи отворена вратата за истински преговори за цялостно и проверимо елиминиране на ядрената оръжейна програма на Иран, на неговите системи за изстрелване на балистични ракети, на неговата подкрепа за международния тероризъм и друго зловредно поведение по света", каза Болтън в Йерусалим. "Иран трябва просто да влезе през тази отворена врата", добави той.

Болтън направи това изявление преди началото на срещата си с колегите от Израел и Русия - Меир бен Шабат и Николай Патрушев, която се очаква да бъде с основни теми Иран и Сирия.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху каза, че Израел, САЩ и Русия имат обща задача - отстраняване на иранските сили от Сирия. По думите му, ако това бъде направено, то "ще доведе до повече стабилност в Близкия изток". Нетаняху заяви това на срещата на съветниците по националната сигурност на трите държави, предаде Асошиейтед прес.

В началото на тристранната среща секретарят на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев се изказа за запазването на суверенитета и териториалната цялост на Сирия, съобщи ТАСС. "Напълно споделям позицията на премиера Нетаняху за това в какво състояние трябва бъде Сирия вследствие на нашата работа, както той каза - мирна и сигурна", заяви Патрушев и подчерта, че "трябва да бъде гарантиран суверенитетът, независимостта и териториалната цялост на Сирия" и освен това Сирия "да съответства на Устава на ООН".

Патрушев отбеляза, че е невъзможно всички тези цели да бъдат постигнати с един ход и каза, че че мирните усилия трябва да бъдат планирани така, че участващите в процеса страни "да бъдат заинтересовани и да вървят към този резултат".Той констатира, че при разговорите му в Йерусалим с представители на Израел и САЩ са били изразени сходни мнения по повечето въпроси за бъдещето на Сирия и преговорите с Болтън и Бен Шабат са преминали в атмосфера на доброжелателност и при очевидно желание на страните за постигане на целите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във