Банкеръ Daily

Свят

Джон Болтън: Руснаците затънаха в Сирия, нямат средства за възстановяването й

Русия се оказа затънала в Сирия и търси други, които да финансират следвоенното възстановяване на страната, каза Джон Болтън - съветник на президента на САЩ по националната сигурност в интервю пред Ройтерс.

Според него това открива възможност пред Вашингтон да настоява за изтегляне на иранските войски от Сирия.

"Не мисля, че те (руснаците) искат да затънат задълго там. Трескавата им дипломатическа активност в Европа показва, че биха желали да намерят някой друг, който да поеме бремето на възстановяването на Сирия - в което може да успеят, но може и да не успеят", продължи съветникът.

Той каза още, че контактите между Москва и Вашингтон не включват никакво разбирателство относно офанзивата на силите на сирийския режим срещу бунтовниците в провинция Идлиб. В тази връзка Болтън предупреди, че САЩ ще вземат ответни мерки, ако армията на президента Башар Асад прибегне до употреба на химическо или бактериологическо оръжие там.

"Нашите интереси в Сирия са да довършим унищожаването на териториалния халифат на "Ислямска държава" и да се справим с продължаващата заплаха от тероризма на джихадистите. Безпокои ни и присъствието на ирански наемници и редовни сили", посочи Болтън. Това са причините все още да държим наши сили там, подчерта той.

Болтън отбеляза, че по време на срещата им в Хелзинки руският лидер Владимир Путин е казал на американския президент Доналд Тръмп, че Москва не може да принуди иранците да напуснат Сирия. "Но той ни каза още, че интересите (на Русия) и тези на Иран не съвпадат изцяло. Затова ние явно ще трябва да разговаряме с него каква роля биха могли да играят руснаците", добави съветникът на Тръмп. "Трябва да видим какво ние и останалите страни можем да се договорим за уреждането на конфликта в Сирия. Единственото предварително условие там обаче е изтеглянето на всички ирански сили", подчерта той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във