Банкеръ Daily

Свят

Джоан "Джо" Йоргенсен от либертарианците се кандидатира за президент на САЩ

Йоргенсен на митинг в Скотсдейл, Аризона.

Американците избират между Тръмп и Байдън. Но има и други кандидати. Така наречените трети партии са неотменна част от всяко гласуване в САЩ. 

Две седмици преди изборите за президент на САЩ цялото внимание е приковано към Доналд Тръмп и Джо Байдън. Веки от тях се опитва да докаже, че именно той е достоен да стане следващият държавен глава. В същото време почти никой не обръща внимание на третия кандидат, независимо от това, че името й е вписано в бюлетините  във всичките 50 американски щата.

Става дума за Джоан "Джо" Йоргенсен, представителка на либертарианците, която точно както Тръмп и Байдън е пълноправен участник президентската надпревара през 2020 година. На 63 г., професор, тя е първата жена, която Либертарианската партия в САЩ издига като кандидат за поста на президент на САЩ. Тя е с десет години по-млада от действащия държавен глава Доналд Тръмп, и с 14 г. от демократа Джо Байдън.

Либертарианската партия е основана през 1971 година и днес тя е най-голямата политическа сила в страната след демократите и республиканците. Тя залага на пазарната икономика, свободната международна търговия и на ненамесата  в други страни. Своят първи кандидат за поста президента партията представи през 1976 година. От тогава либертарианците участват във всички избори в страната, а на изборите през 1996 година Либертарианската партия за първи път вписа името си в бюлетините във всичките 50 щата.

"Ние считаме, че всички американци трябва да имат право да живеят своя живот и да преследват своите интереси така, както те считат за правилно, до момента, докато те не причинят вреда на някой друг", пише на сайта на  партията. 

На предишните избори кандидат на Либертарианската партия беше бившият губернатор на Ню Мексико Гари Джонс, който тогава получи 3.2% гласовете (4.5 млн. американци). През тази година, както съобщава  Fox News, поддръжниците на Йоргенсен са около 2.8% от избирателите. За да участва в президентските дебати, тази цифра трябва да бъде не по-малко от 15 процента.

Поради това и се отделя много по-малко внимание на тази трета кандидатура за президент на САЩ.

За Йоргенсен тази кампания не е първата в кариерата й. През 1996 година тя пропътува 38 щата в качеството си на кандидат за поста вицепрезидент на Гари Браун, който тогава получи само половин процент от гласовете.

От 2006 година тя работи като старши преподавател по психология в Университета Клемсън и има докторска степен в областта на промишлената психология. Освен това, Йоргенсен е основала компания по бизнес консултинг и продължава да работи и в тази област.

Официално кандидатът от Либертарианската партия започна своята предизборна кампания през ноември 2019 година и за това време в рамките на своята кампания Йоргенсен е била в 48 щати.

Йоргенсен се изказва против санкциите, против стената на границата с Мексико и ожесточаващата се миграционна политика. Тя признава за съществуването на проблема с институционалния расизъм и критикува милитаризацията на полицията. Йоргенсен също така предлага да се легализира проституцията, да се спрат всички войни, които, по нейно мнение са причината за миграционните кризи, и развитие на САЩ по примера на Швейцария.

"Швейцария е въоръжена и неутрална… Те не са пацифисти. Те не са изолационисти. Те са финансов център. Те развиват туризма. Швейцарците свободно пътуват и търгуват с когото си искат, и именно това аз искам за Съединените американски щати", декларира Йоргенсен в едно свое интервю.

"Швейцария не се меси чуждите работи, и те не старае да бъде... световен полицай. Така че ние трябва да се отнасяме към всички страни по света като към наши съседи, а не като към наши съперници".

Заради сложното избирателно законодателство на САЩ, шансовете на кандидатите извън тези на демократите и републиканците за победа са практически нулеви.

Facebook logo
Бъдете с нас и във