Банкеръ Daily

Свят

Джо Байдън се очерта като фаворит за номинацията на демократите

Претендентът за номинация на Демократическата партия за президентските избори в САЩ Джо Байдън подаде ръка на съперника си Бърни Сандърс, след като получи преимущество пред него с три нови победи в Мисисипи, Мисури и в ключовия щат Мичиган, предаде Франс прес.

"Искам да благодаря на Бърни Сандърс и поддръжниците му за неизтощимата им енергия и страст. Имаме обща цел и заедно ще победим Доналд Тръмп", заяви той в доста сдържана реч във Филаделфия.

Поддръжниците на Демократическата партия в шест щата гласуваха вчера, за да определят дали Байдън или Сандърс трябва да получат партийната номинация и да се изправят срещу Доналд Тръмп на националните избори тази година. Все още се очакват резултатите от Айдахо, Северна Дакота и Вашингтон, но според неокончателни данни Байдън печели и Айдахо. Сенатор Бърни Сандърс може да не успее да се възстанови от претърпените поражения и да не остане в надпреварата, отбелязва АФП.

Първичните избори на демократите в САЩ и двубоят между претендентите Джо Байдън и Бърни Сандърс са обект на анализ в електронните издания на американски и британски вестници.

Вестник "Ню Йорк таймс" обявява в заглавие, че спечелвайки щата Мичиган, Байдън поема лидерство в надпреварата. Мичиган е най-голямата награда за Байдън, пише изданието, а загубата е особено зашеметяваща за Бърни Сандърс. Вестникът прогнозира, че Байдън е готов да поднесе най-голямата изненада на изборите през 2020 г.

"Ню Йорк таймс" отбелязва, че според предварителни резултати от вчерашното гласуване в шест щата, Байдън остава начело и увеличава преднината си пред Сандърс.

"Коалицията на Байдън го прави неудържим", се казва в заглавието на аналитичен материал във в. "Вашингтон пост". Победите в Мисисипи, Мисури и Мичиган предполагат, че Байдън вече е на финалната права за получаване на номинацията на Демократическата партия.

Вестникът отбелязва, че гласувалите за Байдън афроамериканци, жени и бели гласоподаватели със средно образование правят Байдън практически неудържим. Така и не се видя вълната от млади гласоподаватели, която Сандърс говореше, че ще привлече към Демократическата партия. Точно обратното - по-възрастни гласоподаватели и жители на предградията се отзоваха масово и подкрепиха Байдън. Вероятно на хората им е дотегнало от крещящия социалист или може би той просто е облагодетелстван от гласоподавателите, които не гласуваха за Клинтън през 2016 г., смята авторът.

"Вашингтон пост" прогнозира, че ако Байдън успее да запази тази коалиция от жени, бели избиратели със средно образование, високообразовани бели и афроамериканци и на самите избори, той ще е събрал печеливша коалиция, донякъде сходна с онази на Барак Обама (без младежите, които още не са демонстрирали ентусиазъм към Байдън).

Facebook logo
Бъдете с нас и във