Банкеръ Daily

Свят

Джо Байдън положи клетва като 46-ия президент на Съединените щати

Джо Байдън положи клетва като 46-ия президент на Съединените щати, заедно с първата жена вицепрезидент - Камала Харис.

Джоузеф Робинет Байдън, както е цялото му име, се закле пред председателя на Върховния съд на САЩ Джон Робъртс.

Той използва библия, която е собственост на семейството му от 1893 година. Същата библия Байдън използва и когато положи клетва като вицепрезидент през 2009 и 2013 година.

Минути по-късно той се изправи на трибуната, за да произнесе встъпителната си реч. Първите думи на новия президент на САЩ бяха: "Демокрацията надделя. Това е денят на Америка. Това е денят на демокрацията. Ден на история и надежда".

"Малко хора в нашата история са имали по-трудна задача и по-трудни времена в сравнение с тези, в които живее. Вирусът отне толкова много животи за една година, колкото американци са загинали във войни. Цялата планета се бори за оцеляване, на нас ни е ясно, че има домашен тероризъм, крайни политически сили - ние ще се борим с тях и ще ги победим", заяви още Джо Байдън. 

Преди него Камала Харис се закле като първата жена вицепрезидент на Съединените американски щати. 

56-годишната Харис положи клетва пред съдията от Върховния съд Соня Сотомайор, която влезе в историята през 2009 година, като първата латиноамериканка в съдебната институция.

Харис използва две библии - едната, принадлежала на бившата й съседка и семейна приятелка Реджина Шелтън, а другата - бивше притежание на Търгуд Маршъл - първата афроамериканка във Върховния съд на САЩ. 

Камала Харис пристигна за церемонията със съпруга си Дъглас Емфох. Тя бе облечена в лилаво, като жест към Шърли Чисхолм - първата афроамериканка, която бе кандидат за президент на САЩ през 70-те години. 

Церемонията се провежда при извънредни мерки за сигурност и военно присъствие заради щурма в Капитолия преди дни от привърженици на Доналд Тръмп.

Лейди Гага, която е близка приятелка на семейство Байдън, изпълни химна на САЩ на церемонията. Тя беше с впечетляващ ансамбъл, съчетаващ черно сако със голяма златна брошка на гълъб, държащ клонка и малиново-червена пищна пола. Лейди Гага пя точно преди полагането на клетва от Камала Харис.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във