Банкеръ Daily

Свят

Джо Байдън печели президентските избори в САЩ с 306 гласа

Джо Байдън, който е на 78 години, на 20 януари ще положи клетва като 46-ия президент на САЩ.

Избирателната колегия утвърди победата на Джо Байдън на президентските избори в САЩ, съобщава Асошиейтед прес.
С гласовете на Хавай, последния щат, обявил резултата от гласуването на 3 ноември, Байдън получава 306 гласа, а президентът Доналд Тръмп - 232. Припомняме, че за победа при това гласуване са необходими 270 гласа.
Гласуването в Избирателната колегия обикновено е формална процедура в президентските избори в САЩ. Тази година обаче не беше така, тъй като Тръмп отказа да признае загубата си. Той заведе около 50 съдебни дела, повечето от които бяха отхвърлени, в това число и два пъти във Върховния съд на САЩ.
По процедура гласовете на Избирателната колегия ще бъдат изпратени във Вашингтон и преброени на съвместно заседание на двете камари на Конгреса на 6 януари.

Джо Байдън, който е на 78 години, на 20 януари ще положи клетва като 46-ия президент на САЩ.

Джо Байдън, който беше избран за президент на САЩ, и Камала Харис, която ще стане първата жена вицепрезидент на страната, спечелиха и отличието "Личност на годината" на списание "Тайм" за 2020 година.

 

Избирателната колегия на САЩ 

(Electoral College) се състои от електори, назначени от всеки щат, които формално избират  президента и вицепрезидента. От 1964 г. има по 538 електори във всеки президентски избори. Броят електори е равен на общия брой гласуващи членове на Конгреса на САЩ (съставен от 435 представители и 100 сенатори) плюс три електори от Окръг Колумбия. Член втори на Конституцията на САЩ определя колко електори се полагат на всеки щат и че законодателното събрание на всеки щат решава как неговите електори се избират. Територии на САЩ не са представени в Избирателната колегия. Избирателната колегия е пример за непреки избори, за разлика от преките избори от гражданите на САЩ (като за членове на Камарата на представителите).

Гласоподавателите във всеки щат и в Окръг Колумбия гласуват за електори, които да бъдат упълномощените конституционни участници в президентски избори.

Дванадесетата поправка на Конституцията на САЩ предвижда всеки електор да подаде един глас за президент и един глас за вицепрезидент. Тя също определя как се избират президента и вицепрезидента. Двадесет и третата поправка на Конституцията определя колко електори има Окръг Колумбия.

Вашингтон (Washington, D.C.) е столицата на Съединените американски щати. Територията му образува Федерален окръг Колумбия, наричан често и само окръг Колумбия (District of Columbia) - единственият федерален окръг в САЩ. Смята се, че Вашингтон и Федерален окръг Колумбия представляват една и съща административна единица.

Facebook logo
Бъдете с нас и във