Банкеръ Daily

Свят

Джо Байдън обмисля още 800 млн. долара за Украйна

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън подготвя още около 800 милиона долара допълнителна военна помощ за Украйна и може да я обяви още в петък.

Байдън ще разреши помощта чрез механизъм, който позволява на президента да разреши прехвърлянето на излишни оръжия от американските запаси, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на свои източници.

Белият дом отказа коментар.

Припомняме, че Вашингтон вече е изпратил милиарди долари помощ за сигурност на правителството в Киев. В началото на юли властите в Съединените щати разписаха военна помощ за Украйна в размер на 400 милиона долара. Това бяха високоточни оръжия с голям обсег. Пакетът се състоеше от четири високомобилни артилерийски ракетни системи, известни също като HIMARS -  към осемте, които Вашингтон вече бе доставил на Киев. Юлският пакет включваше и 1000 патрона от "нов тип", и 155-милиметрови боеприпаси за използване в оръдията на гаубиците, които бяха част от предишни трансфери.

В края на юли САЩ предоставиха пакет от 270 млн. долара, който включваше четири реактивни системи за залпов огън "Хаймарс" заедно с ракетите за тях, 36 000 артилерийски снаряда и около 580 дрона "Финикс Гоуст".

Facebook logo
Бъдете с нас и във